Meny
19.06.2007

Norsk mikrochip vil redde liv

Forstadiene til noen kreftformer kan avdekkes 20 år før sykdommen slår til for fullt. Ny norsk teknologi kan både redde liv og spare store helseutgifter.
Bedriften NorChip i Buskerud, som utvikler og produserer medisinsk utstyr, har inngått en samarbeidsavtale med Høgskolen i Vestfold om økt forskning på og utvikling av medisinsk teknologi.
  
Samarbeidet innebærer at flere utdannes til å jobbe med en avansert form for medisinsk testing av alvorlige sykdommer, som kreft. Testingen gjøres enkelt ved hjelp av en mikrochip med et minilaboratorium som avdekker ulike sykdommer ved hjelp av kroppsvæsker som blod og spytt.
  
– Mikrochip-teknologien vil i fremtiden brukes for å avdekke en rekke ulike former for sykdommer på et svært tidlig stadium. Den blir rimelig i bruk og vil spare både rike og fattige land for store helseutgifter til behandling, sier administrerende direktør Geir Morland i NorChip.

Solgt til 150 land
NorChip har allerede inngått en verdensomspennende avtale for distribusjon av sin test for livmorhalskreft. Rettighetene til denne norskutviklede testen er solgt til 150 land, gjennom franske bioMérieux.
  
Livmorhalskreft kan med denne testen avdekkes på et så tidlig forstadium at behandlingen er enkel. De unormale cellene fjernes, og pasienten er sykdomsfri.
  
– Denne teknologien forsker vi videre på, og samarbeidet med Høgskolen i Vestfold har stor betyding for oss. Det betyr at Norge satser på dette spennende fagfeltet, sier Geir Morland.

Avansert legesjekk
Mikrochipen inneholder et minilaboratorium som kan ta flere tester samtidig. 
  
– Tenk deg din årlige legesjekk, og at legen enkelt kan teste deg for en rekke sykdommer ved hjelp av blod eller spytt på kontoret der og da. Og at legen raskt kan oppdage forstadier til sykdommer. Dette er kjernen i teknologien vår, forteller Morland.
     
I flere år har teknologibedriften på Hurum med høyt utdannede spesialister forsket på mikrochip-teknologi for medisinsk bruk. Selskapet har vunnet flere priser og har nå oppnådd kommersiell suksess til å forske videre og sikre de 25 arbeidsplassene.
   Den faglige lederen ved NorChip, Frank Karlsen, er også professor ved Høgskolen i Vestfold.
  
– Hovedmålet til Høgskolen i Vestfold er å utvikle denne teknologien med fokus på lønnsomme anvendelser innenfor diagnostisering av sykdom, sier professor i mikroteknologi ved Høgskolen i Vestfold Henrik Jakobsen.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no