Meny
11.11.2006

Norsk grunnstoff kan løse kraftkrisen

Fremtidens energikilde er grunnstoffet thorium som det finnes mye av i Norge.

Thoriumkraftverk er langt sikrere enn tradisjonelle kjernekraftverk, hevder en professor ved CERN, og han får støtte av kjernefysikere ved Universitetet i Oslo. Dette går frem av en nyhetsmelding på nettstedet www.apollon.uio.no.

 

Verdens samlede thoriumsforekomster er nok til å dekke verdens energiforbruk de neste ti tusen år. Norge har med sine 180 000 tonn verdens fjerde største registrerte forekomst av thorium, et grunnstoff som er oppkalt etter guden Tor.

 

Eksperter ved UiO uttaler at Norge har nok thorium til å tjene 250 000 milliarder USD, tre tusen ganger oljefondet. De hevder at ett tonn thoriumoksyd gir like mye energi som 3,7 millioner tonn kull. Det trengs ikke mer enn drøye 700 kilo thoriumoksyd for å dekke strømforbruket i Oslo et helt år.

  

Problemet med dagens kjernekraftverk er begrensede uranressurser. Faren med slike kraftverk er at nedsmelting kan skje ved menneskelig svikt, uhell eller fiendtlige angrep.

 

Det er også problemer med plutoniumavfallet, som har en halveringstid på 20 000 år. Thoriumkraftverk er langt sikrere, og halveringstiden på restavfallet er bare noen få hundre år.

 

Kilde: www.apollon.no

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no