Meny
11.11.2006

Stor interesse for el-styring

Etter at Regjeringen gikk inn for å gi støtte til styringssystemer for strømsparing, har interessen gått i taket.

De siste ukene har vi har fått minst dobbelt så mange henvendelser om strømstyringssystemer som det vi er vant til.

 

Pågangen tok seg opp med en gang det ble klart at staten vil sponse slike systemer, sier produktsjef Arne Hoseth i Nobø Electro. Nobø Electro i Stjørdal er en av markedslederne på el-styring i Norge. Konkurrenten Glamox melder også om en kraftig økning i interessen.

 

Enkelt og rimelig

Elektrikerkjeden El-Proffen gikk tidligere i høst ut i mediene og ba om at staten skulle gi støtte til strømstyring, ikke bare til alternative oppvarmingskilder som pelletskamin og varmepumpe.

  

'En fjerdedel av norske husstander har bare elektrisk oppvarming, og enda flere har strøm som hovedoppvarmingskilde. For mange er strømstyring mer lønnsomt enn å skifte til helt andre energikilder, sier daglig leder Per Anders Olsen i El-Proffen.

  

De som installerer strømstyring får et tilskudd på 4000 kroner, ifølge Olje- og energidepartementet.  Til forskjell fra de andre støtteordningene vil dette tilskuddet monne. For en vanlig bolig med fire-fem panelovner koster det fra 10 000 kroner å montere el-styring, sier Olsen.

 

Tenker for deg

Styringssystemene kan monteres på ovner, varmekabler, varmtvannsbereder, lys, motorvarmere og annet. Du programmerer ønsket temperatur i de forskjellige rommene, til gitte tider av døgnet, sier Arne Hoseth i Nobø Electro.

  

Det meste av strømsparingsgevinsten ligger i at du ikke glemmer å skru ned varmen; systemet gjør det for deg. Med el-styring kan du redusere oppvarmingskostnadene med 4000–5000 kroner i året, ifølge beregninger El-Proffen har gjort.

 

Da er det tatt utgangspunkt i en bolig på 120 kvadratmeter, et strømforbruk til oppvarming på 15 000 kWh i året og en strømpris på 80 øre.

  

Oppvarming av luft og vann utgjør godt over halvparten av strømregningen din. Jo høyere strømpris, desto større er mulighetene til å spare, sier Per Anders Olsen i El-Proffen.

  

Tilskuddsordningen skulle opprinnelig være klar 1. oktober. Enova varsler nå at de trenger litt mer tid på å få alt på plass, og har satt medio oktober som nytt tidspunkt.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no