Meny
07.11.2006

Verdens første høyhus med vindmøller

Baharin World Trade Center (BWTC) blir det første høyhuset i verden med påmonterte vindmøller.

Tekst: Per Nørgaard

Tanken er ikke ny, men ingen høyhus har hittil blitt utstyrt med slike møller fordi det har vært altfor dyrt.

 

Dessuten har en slik konstruksjon stilt bygningsingeniørene overfor store, tekniske utfordringer. Men hovedentreprenøren for BWTC, Atkins, har nå løst de tekniske problemene, og bygget har heller ikke blitt særlig fordyrende.

  

Tekniske utfordringer

Bygningens seilformede tårn, hver på 240 meter, har en aerodynamisk konstruksjon slik at de skal føre vinden inn mot de tre vindmøllene i sentrum. Bygningens form er beregnet å øke vindhastigheten med opptil 30 prosent. Hver mølle, som er 29 meter i diameter, har en effekt på 225 kW. Totalt skal de tre møllene levere opptil 1300 MWt pr. år.

 

Det tilsvarer nærmere 15 prosent av elforbruket i bygningskomplekset. En av de store tekniske utfordringene var å forhindre at vibrasjonen i de store møllene skulle forplante seg i bygget.

 

Dette har ingeniørene løst ved å konstruere festepunktene til broene, som bærer vindmøllene, på en spesiell måte. Det var også en utfordring for ingeniørene å konstruere broene slik at de ikke skulle begynne å svinge i takt med vindmøllene og derved bli ustabile. Men det har de også klart.

 

3 prosent dyrere

Grunnen til at et slikt prosjekt ikke tidligere er blitt gjennomført, er blant annet de høye kostnadene. Men dette problemet har entreprenøren klart å løse ved å tenke kreativt og på samme tid bruke velkjente standarder og modeller. Det er beregnet at vindmøllene vil fordyre bygget med bare. 3 prosent.

 

Andre løsninger

Men det er ikke bare bruk av vindmøller som er spesielt med bygningene. Bahrain ligger i et område der temperaturen kan komme opp i nærmere 40 grader Celsius. Derfor har det vært nødvendig å tenke avkjøling og solavskjerming.

 

Vannbåren avkjøling skal sørge for at bygningen ikke blir for varm, og vinduer i spesialglass skal redusere innstrålingen mest mulig til kontorer og forretninger. Balkongene er dessuten konstruert slik at de skal skygge mest mulig og derved også bidra til å redusere solstrålingen.

 

Kontor og handel

Størstedelen av BWTC er satt av til kontorer, men BWTC er også tenkt å være et handelssenter. 150 eksklusive forretninger, restauranter og kafeer vil gi BWTC preg av å være et travelt, internasjonalt forretningssentrum.

 

Helt ned epå plassen mellom tårnene vil det være en gårdsplass med glasskuppel over, der man kan slappe av etter en slitsom handletur.

 

Intelligent bygning

Ifølge eierne skal BWTC være den første virkelig intelligente bygningen i Bahrain. De 50 etasjer høye tårnene skal ikke bare tilby kontorplass til internasjonale selskaper som kan skryte av en eksklusiv adresse i et av Bahrains mest kjente landemerker.

 

Den mest avanserte teknologien skal tas i bruk for å yte topp service til leietakerne. Blant annet vil det bli installert et høyteknologisk system for sikkerhet, bekvemmelighet, service og for å spare leietakerne for unødig tids- kostnadsbruk.

 

Et internt fjernsynssystem (Closed Circuit Television) vil gi dem utomatisk adgang til fellesområder, garasje og spesielle etasjer. Monitorer vil også varsle dersom det skulle oppstå kriser eller uhell av et eller annet slag.

 

Effektivitet er et stikkord, og BWTC vil tilby leieboerne assistanse for at de skal bli mest mulig effektive og for å spare tid.

 

Dette innebærer blant annet tjeneste til besøkende slik at de lett kan finne parkeringsplass og korteste vei til det kontoret de skal besøke, pluss tjeneste for reservasjon av diverse fasiliteter. BWTC ble påbegynt i juni 2004 og skal være ferdig denne høsten.       

 

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no