Meny
06.10.2006

Vi vil alle være gründere

 

 

Syv av ti unge kan tenke seg å starte egen bedrift; blant befolkningen totalt er tallet fem av ti, altså halvparten. Tre av fire oppfatter begrepet gründer som positivt. Å gjøre suksess i næringslivet er mer akseptert enn for fem år siden.

 

Dette går frem av to landsomfattende undersøkelser blant et representativt utvalg av nordmenn over 18 år. Den ene undersøkelsen er gjennomført av Aftenposten, den andre av Entrepreneur og The Year/Ernst & Young.

 

Mediene trekker gründerne frem i lyset, og folk flest ser på dem som helter. I alle politiske leirer er det nå et flertall som ser positivt på det å være gründer. Politikerne skjønner nå at vi trenger innovasjon og nytenking skal vi konkurrere i et globalt marked (det tok sin tid).

 

Vi skal ikke så mange årene tilbake for å finne en helt annen holdning, både blant politikerne og menigmann. Gründerne ble sett på som noen sære Petter Smart-typer som holdt på med et eller annet i garasjen, som de håpet å få patent på slik at de kunne tjene penger og kanskje til å med bli rike.

 

Bare det å innrømme at man ville bli rik, var nok til å bli utstøtt av det gode selskap. Slik gikk det ikke an å si. Og politikerne, hva gjorde de for gründerne? Fint lite. Skulle de høste stemmer, gjaldt det å love økte velferdsgoder (det gjelder vel ennå).

 

Så entreprenørvirksomhet har tradisjonelt ikke hatt noen god grobunn i Norge, og for mange ble det (dessverre for gründeren og norsk industri) med den ene gode ideen. Men nå blåser vinden en annen vei. Det er in å drive for seg selv, og det er lov å tjene penger, mange penger.

 

Kjell Inge Røkke, Olav Thon, Petter Stordalen og Jon Fredriksen og alle de andre som har lykkes, blir sett på som helter og forbilder. Entreprenørånden griper om seg og ideene yngler. La oss håpe at dette bare er starten. 

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no