Meny
06.10.2006

Ber staten støtte smart strømsparing

Politikerne bør hjelpe folk gjennom kraftkrisen ved å sponse ny teknikk for strømsparing, mener elektrikerkjeden El-Proffen. Mange kan redusere forbruket av strøm til oppvarming med 30-40 prosent. 

Enkle midler kan bidra til en betydelig reduksjon i folks strømutgifter, sier daglig leder Per Anders Olsen i elektrikerkjeden El-Proffen til Newswire.

  

Det viktigste tiltaket er å installere et styringssystem for ovnene og andre elektriske varmekilder i boligen. Systemet kobler ovnene inn og ut etter behov, slik at temperaturen senkes om natten og i perioder når rommene ikke brukes.

  

For en vanlig bolig med fire-fem panelovner vil det koste fra 10 000 kroner å montere el-styring. Det er mye billigere enn å gå over til alternativ energi. Det er fort gjort og får umiddelbar effekt. Derfor burde politikerne subsidiere denne formen for energisparing, sier Olsen.

 

Sparer på el-styring

Han mener de varslede støtteordningene for å redusere strømforbruket bør omfatte moderne systemer for el-styring.

  

Politikerne bør ta innover seg at en fjerdedel av husstandene i Norge utelukkende har elektrisk oppvarming. Enda flere har strøm som hovedoppvarmingskilde. Derfor er det mest å spare på tiltak som gir folk flest samme varmekomfort med mindre strømforbruk, sier Per Anders Olsen.

  

I en gjennomsnittsbolig på 120 kvadratmeter vil prisen for oppvarmingen være rundt 12 000 kroner i året. Ifølge El-Proffen kan prisen reduseres til 7000–8000 kroner ved hjelp av el-styring.

  

Regnestykket er basert på et strømforbruk til oppvarming på 15 000 kWh årlig og en strømpris på 80 øre per kWh.

 

Ensidig diskusjon

Lederen for El-Proffen synes det er underlig at debatten om energisparing bare dreier seg om å få folk til å endre kraftkilde, mens spørsmålet om sparetiltak for husstander som baserer seg på strøm, har vært fraværende i diskusjonen.

  

Det er en alt for ensidig oppmerksomhet rundt tiltak som krever investeringer på titusener av kroner, og som forutsetter overgang til energikilder det ikke er tradisjon for i Norge, sier Olsen.

  

Trådløse styringssystemer for elektrisk oppvarming er enkle å montere. De programmeres separat for hver av ovnene.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no