Meny
04.09.2006

Jobb bak rattet skader bena

Yrkessjåfører må passe bedre på bena sine. Stillesittende arbeid fører til dårlig blodsirkulasjon, advarer helseeksperter.

Å sitte stille i et bilsete hele dagen kan føre til hevelse i bena, nedsatt blodsirkulasjon og åreknuter, sier fagansvarlig Britt Radford Hansen i Medicus Plesner AS.

  
Hun mener yrkessjåførene er en gruppe som er særlig utsatt for slike plager, og at spesialstrømper burde være en del av arbeidsantrekket for folk som sitter eller står stille hele dagen.

 

Medisinske eksperter er enig

Støttestrømper og kompresjonsstrømper burde vært i mer alminnelig bruk, sier spesialist i allmennmedisin og førsteamanuensis ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo, Harald Jodalen til Newswire.

 

Dårlig blodsirkulasjon

Jodalen har i sin egen legepraksis registrert at arbeidstakere som beveger seg lite i jobben, er mer enn vanlig utsatt for problemer som skyldes dårlig blodsirkulasjon. Likevel er det få av pasientene som har vurdert å kjøpe spesialstrømper.

   
Noe av skepsisen skyldes nok at folk ikke har sett de moderne variantene. Mange har en gammeldags oppfatning om at slike strømper er ubehagelige i bruk og ser ufikse ut, tror Jodalen.

  
Kompresjonsterapi bedrer blodsirkulasjonen ved hjelp av økt trykk rundt ankel og legg. Trykket skapes ved å bruke elastiske strømper.
Det er flere typer av medisinske spesialstrømper. Støttestrømper forebygger problemer i bena, mens kompresjonsstrømper virker behandlende.

 

Var på blå resept

– Tidligere fikk man refundert utgifter til kompresjonsstrømper på blå resept, men ordningen ble avviklet for noen år siden. Det ville være god samfunnsøkonomi å gjeninnføre ordningen, som fortsatt eksisterer i en rekke andre europeiske land, sier Britt Radford Hansen.

  
Hun peker på at dårlig blodsirkulasjon i bena ofte fører til leggsår, og at forebyggende behandling kan redusere tiden helsepersonell bruker på sårskift.

  
Spesialstrømper fås kjøpt hos bandasjister og i en del apotek. Medicus Plesner, som er den største bandasjisten i Norge, selger rundt 15000 par i året.
Kompresjonen skapes ved hjelp av en tynn gummitråd som er vevd inn i stoffet.

  
Hovne og kriblende ben, kløe og misfarget hud er tegn på at noe er galt. Det samme er hyppige sår som bruker lang tid på å gro. Noen grupper, som hjertepasienter og diabetikere, burde bruke spesialstrømper helt uavhengig av slike symptomer, sier Britt Radford Hansen i Medicus Plesner.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no