Meny
07.08.2006

Mandelpotet lovbeskyttes

Mandelpoteter dyrket i norsk høyfjell har spesielt god kvalitet. Fjellmandel fra Oppdal er nå lovbeskyttet for sine egenskaper.

27 potetdyrkere i Oppdal har fått godkjent sin søknad om lovbeskyttelse av produktnavnet Fjellmandel fra Oppdal. Det er blitt dyrket mandelpoteter i Oppdal i 140 år, og fjellmandel dyrkes kun over 400 meter.

  
Vi er veldig glad for lovbeskyttelsen. Vi har stor tro på potetene våre som en eksklusiv matvare, sier Knut Sundset i fellesskapet Fjellmandel Oppdal BA.

  
Potetdyrkerne håper lovbeskyttelsen gjør at potetene kan nå enda flere matelskere.

 

Strenge kvalitetskrav

Ifølge Sundset blir kun de aller beste potetene solgt som Fjellmandel fra Oppdal, og prisen blir deretter.

  
Bare én av fire poteter slipper igjennom nåløyet. Produksjonen vil begrense seg til mellom 100 og 200 tonn i året. Så dette er et eksklusivt nisjeprodukt.

 

Klimatisk fordel

– Mandelpoteter dyrkes mange steder, men undersøkelser viser at de har fordel av å bli dyrket i høyden, sier advokat Nina Wærnes Hegdahl i Matmerk. Hun mener dette kan åpne muligheter for eksklusiv nisjeproduksjon av mat for flere bønder her i landet.

  
Dette er et eksempel på at naturgitte forhold vi har her i Norge kan gi matprodukter med særpreg, sier Hegdahl.
Mandelpoteten er en skjør plante som kan være vanskelig å dyrke. Den har vist seg enklere å dyrke i kjøligere klima i høyden enn ellers i landet. Kvaliteten blir jevnt over bedre enn mandelpoteter som er dyrket i lavlandet.

 

Garanti

Beskyttelsen av navnet fungerer som en garanti til forbrukerne om at bare Fjellmandel fra Oppdal er dyrket i dette avgrensede området. Vi mener lovbeskyttelse av slike matvarer også kan skape merverdi for produsentene. Forhåpentlig sikrer det bedre distribusjon og høyere pris for varene, sier Nina Wærnes Hegdahl.

  
Fjellmandel fra Oppdal er et eksklusivt produkt som passer til mange av de tradisjonsrike norske selskapsrettene.

 

Lokalt samarbeid

Det er ikke noe i veien for at det kan søkes om lovbeskyttelse av mandelpoteter fra andre deler av landet.

  
Ulike områder kan ha forskjellige fortrinn. Samarbeidet mellom de 27 potetdyrkerne i Oppdal er et flott eksempel på godt lokalt samarbeid for å løfte et særegent produkt, sier Hegdahl.
Potetdyrkerne i Oppdal har lansert en egen nettside om potetene.

 

Mattilsynet og Matmerk har nå lovbeskyttet fem norske matprodukter. Tre av disse er fra trøndelagsfylkene. Det er 15 søknader til behandling.

 
Den norske ordningen er etablert etter modell fra EU der over 700 matprodukter er lovbeskyttet. De norske matproduktene som har fått Beskyttede betegnelser er:

  • Økologisk Tjukkmjølk fra Røros
  • Ringerikserter
  • Eplejuice frå Hardanger
  • Skjenning
  • Fjellmandel fra Oppdal
« Tilbake

 CMS by Makeweb.no