Meny
29.03.2006

Hålogaland teater kåret til Årets bygg

Hålogaland teater er kåret til Årets bygg 2005. Kåringen skjedde under Byggedagene i Oslo 15. og 16. mars i år.
Prisen gikk til hovedentreprenøren Bjørn Bygg i Tromsø. Statsbygg har vært byggherre for Hålogaland teater. Totalt var disse tre prosjektene nominert til prisen: Hålogaland teater, Svalbard forskningspark og Riksarkivet i Oslo. Statsbygg har vært byggherre for alle tre prosjektene.

Prosjektet er basert på 1. premie i den åpne internasjonale konkurransen om nybygg for Hålogaland Teater fra 1998. Teatret er tegnet av Vulkan Arkitekter AS. Byggearbeidet startet i desember 2003 og ble ferdigstilt i juni 2005.

Den offisielle åpningen ble foretatt av H.M. Dronningen 4. november samme år. Prosjektet har hatt en kostnadsramme på 260 millioner kroner.

Innvendige løsninger
Teatrets grunnplan er i prinsippet tredelt med publikumsarealer mot nord, sal- og sceneområder i midten og verksteder, garderober og studioer mot sør. Foajeen strekker seg i hele bygningens bredde og står i direkte forbindelse med teatrets tre scener. Endeveggen mot sjøen er i sin helhet i glass.
  
Hovedscenen ”Scene Vest” har 330 sitteplasser. Tribuneløsningen er fleksibel og kan tilpasses andre sceneløsninger enn det rene proscenieteater.

Scene Vest har en stor og en liten sidescene samt scenetårn med tekniske rom og motorrom for snortrekk.
  
Blackboxscenen ”Scene Øst” kan romme 130 sitteplasser. Tribuneløsningen er også her fleksibel. Saler og scener er utformet med tanke på intimitet og kontakt mellom publikum og skuespillere.

En tverrgående transportkorridor bak sceneområdet gir effektiv forbindelse mellom verkstedareal og varelevering. De store verkstedene snekker-, smie- og malerverksted er lokalisert rundt en felles monteringshall.

Prøvesalen ligger sør for verkstedene med kontakt mot strandpromenaden og sjøen. En egen avdeling med lydstudio, kontrollrom og stemmebruksrom er også lokalisert her.
  
Det scenetekniske personalet har sine kontorer og losjer i andre etasje med god kontakt til sal og scener. Skuespillergarderober med tilliggende fasiliteter og funksjoner som sminke, frisør og systue, ligger i randsonen mot sjøen og mot sør.

Teaterets administrasjon og fellesrom som kantine og møterom, ligger i tredje etasje over foajéområdet.

Konstruksjon
Bygningen er fundamentert med stålkjernepeler på sprengsteinsfylling. Gulvet er en blanding av gulv på grunn og frittbærende syv dekker. Bærekonstruksjoner er i hovedsak utført som plasstøpt betong.

Rundt sal og scener med tårn er det vegger i betong, mens det i øvrige områder er benyttet søyle-/dekkonstruksjon i betong. Dekker med lange spenn, som over prøvesal og verksteder, er prefabrikkerte betongelementer. Tak over saler og scenetårn bæres av gitterdragere i stål.

Yttervegger er i hovedsak utført som isolert bindingsverk med teglforblending. Det er lagt stor vekt på lydtekniske forhold i utformingen av konstruksjonene. Nødvendige lydskiller er ivaretatt med fuger i gulv og i betongkonstruksjonene høyere opp.

Materialer
Det er benyttet ett fasademateriale, en mørk engobert tegl. Teglens halvblanke overflate varierer med skiftende lys og refleksjoner fra svart til sølv. Steinene har stor innbyrdes variasjon, noe som også på nært hold gir variasjon i flatens uttrykk.

Teglen er murt i ½-steins forbandt med innslag av stableforbandt, ”perforert tegl” foran glassfelt og forbandt med bredere stussfuge enkelte steder. Hele frontfasaden i tegl inngår som en del av den kunstneriske utsmykningen og er murt med spesialforbandt.
  
Hovedmaterialet i foajeen og på forplassen er plasstøpt, lys betong som en kontrast til den mørke teglen. Foajeens betongvegg er forfinet i berøringshøyde med en sinusformet matriseforskaling.

Motstående vegg i foajeen er utført i norsk ask med integrert kunstnerisk utsmykning. Gulvet i foajeen er lagt med altaskifer i fallende lengder. Fast innredning i foajeen er utført i eik.
  
I salområder preges rommene av svartlakkerte, akustiske elementer på vegger og i tak, svartlakkerte tregulv og mørke stoler med tribunegulvet i hovedsalen utført i eik.
  
Hovedscenen har et elementgulv over scenegropen for bedre fleksibilitet under bruk. Øvrige gulv i scene- og verkstedområder er hovedsakelig oppforete tregulv. Glass- og fasadesystemets profilsystem er utført i natureloksert aluminium, og det er benyttet aluminiumsbelagte trevinduer.

Utkragete områder har enkle akustiske systemhimlinger. I lyd- og øverom er de spesielle kravene til demping og akustikk ivaretatt med bygningsmessige tiltak.

Kunstnerisk utsmykning
Ca. 120 kunstnere meldte sin interesse i å delta i en lukket konkurranse om utsmykkingsoppdrag ved Hålogaland Teater. Utvalget iverksatte så tre separate konkurranser med til sammen 13 deltakende kunstnere.

Konkurransene gjaldt for Teaterplassen og Teglveggen ved inngangspartiet ute samt Trepanel i ask i foajeen. Juryen samlet seg enstemmig om tre vinnerutkast, som man mente oppfylte intensjonene på best mulig måte:
  
Inghild Karlsen og Bo Bisgaards skulpturer på Teaterplassen har tittelen De syv Musene og Teatermaskottene. Verket består av syv støpte betongskulpturer og en rødmalt bronsehund på Teaterplassen samt en rødmalt bronsehund i byen.
  
Inge Pedersens teglstensvegg En midsommernatts drøm preger fasaden mot nord (og mot Teaterplassen) med et blålig fargeskjær og en rytme og tekstur som fremhever denne delen av bygningen på en forsiktig, men tydelig måte.

Veggen er utført i glasert tegl og porselen. De runde porselensskivene antyder en linje som markerer landskapets stigning i området.
  
Kunstneren Martine Linge har lykkes med å oppfylle utsmykningsutvalgets ønske om å berike foajeen uten å være for påtrengende og forstyrrende med sitt trepanel Oscenare.

Verket består av 33 dreide elementer i ask med polyester som er innfelt i trepanelet i foajeen.   

Kilde: Statsbygg

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no