Meny
07.03.2006

Skinkekamp i eliteklassen

En ny, norsk spekeskinke utfordrer nå importert luksusskinke fra Spania og Italia. Veien fram til butikkdisken har tatt fire år.
Nå har matinteresserte nordmenn fått et norsk alternativ til parmaskinke. Vi tror den kan konkurrere med de beste kvalitetsproduktene fra søreuropa, sier prosjektleder Kirsti Greiff i Gilde til Newswire.
  
Grisene som brukes i produksjonen av den nye skinka, får spesialfôr, tilsatt smørfett og ekstrakt av reinrot. Det skal gjøre skinka ekstra mør og velsmakende. Noe av den karakteristiske smaken på vanlig, norsk spekeskinke har endret seg over tid.

Årsaken er at slaktegrisene er yngre og magrere enn tidligere, og produksjonstiden for vanlig spekeskinke er forkortet. Produksjon og modning av den nye skinka tar minst 12 måneder, sier Kirsti Greiff.

Santa Kristina
– Reinrot er en plante som er kjent som Nordens ginseng. Den skal virke fremmende på tilvekst og muskelavleiring, og skal ha egenskaper som antioksidant, sier Kirsti Greiff.

Den nye skinka har fått navnet Santa Kristina. Navnet er hentet fra myten om prinsesse Kristina, som reiste fra Norge til Sevilla i 1257, giftet seg med den spanske kongebroren Don Felipe og hadde en staselig fest, der også skinke stod på menyen.

Inntrykkene prinsessens følge tok med tilbake til Norge skal ha gitt inspirasjon til den norske spekeskinka. Skinkene settes inn med fett under modningen for å oppnå en langsom tørkeprosess, og de tørrsaltes for hånd med havsalt. Også temperatur og luftfuktighet er tilpasset de høye kvalitetskravene.
  
Grisene kommer fra svineprodusenter i Hedmark og Oppland. Selve skinka produseres, modnes og tilskjæres ved Gilde-bedriften Terinas anlegg på Tynset. Volumet blir mellom sju og åtte tonn årlig.

Mye import
Mesteparten av den kvalitetsspekeskinka som selges i Norge, er importert fra Italia og Spania. Det er mellom 15 og 20 ulike importerte sorter i handelen. Prisene varierer fra 370 til rundt 2000 kroner per kilo. 
  
I Norge produseres det om lag 2200 tonn spekeskinke, fenalår og beinfrie spekte kjøttprodukter årlig. Mange forbrukere etterspør god, langtidsmodnet spekeskinke. Med Santa Kristina møter vi konkurransen fra utlandet på dette feltet, og tar tilbake en tradisjon som er vår, sier seksjonssjef Per Berg ved Fagsenteret for kjøtt til Newswire.
  
Det brukers mye mindre salt i den nye luksusskinka enn i vanlig spekeskinke. Det innebærer at smak og aroma utvikles og kommer mye bedre til sin rett, sier Per Berg.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no