Meny
05.02.2006

Arkitektonisk perle snegler seg fremover

Rockwools særavsnitt (se www.rockwool.no) om banebrytende verdensarkitektur offentliggjør nå den nyeste artikkelen av den anerkjente arkitekturskribenten Flemming Skude.
Denne gangen går han tett på den irakisk-britiske stjernearkitekten Zaha Hadids originale tilbygg til kunstmuseet Ordrupgaard nord for København.

Ifølge Flemming Skude leder bygningen, som er støpt av svart lavabetong på selve byggeplassen, tankene hen på en gigantisk svart snile som langsomt beveger seg over en lysning i skogen.

Han sier: ”Det nye bygningsverket gir Danmark et verk av internasjonalt format, som sammen med mange andre nye danske prosjekter skapt av utenlandske arkitekter, tilfører inspirasjon, fornyelse og dermed kvalitet og debatt til byggemiljøet. Den usedvanlige betongkonstruksjonen er teknisk fornyende og vil kunne medvirke til å utvikle den skandinaviske byggekunsten.”

Bygg i balanse
Zaha Hadid er verdenskjent for sitt arkitektoniske formspråk, som bl.a. kalles normbrytende og arkitektur i verdensklasse. Sist år mottok hun internasjonal arkitekturs største utmerkelse – Pritzker-prisen som den første kvinnelige arkitekt noensinne. Med utvidelsen av Ordrupgaard er hun for første gang representert i Skandinavia. 
  
Utgangspunktet for bygget er Zaha Hadids personlige tolkning av det omkringliggende landskapet. Flemming Skude forteller: ”Det nye tilbygget er med sine flytende former og store glasspartier både moderne, enkelt og utradisjonelt, men henger likevel harmonisk sammen med det over 100 år gamle klassisistiske museumsbygget og de øvrige omgivelsene.

Dette skjer i noen grad ved valg av høyde og fargevalg, likesom dimensjoneringen av de nye rommenes proporsjoner i vid utstrekning svarer til det opprinnelige Ordrupgaard.”

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no