Meny
10.01.2006

Køene forsvant med trådløs nettverksløsning

Kortere køer og raskere service ved hjelp av trådløse og bærbare skrivere. Svenske Byggmax har innført et nytt system i sine butikker som reduserer køene i kassen og ved utkjørselen.
Den nye tekniske løsningen skal installeres i samtlige av Byggmax sine butikker i Sverige.

Byggmax selger byggemateriale og finnes på 27 steder i Sverige. Utvalget består av basisprodukter som trengs til et bygg, f.eks. trevirke, isolasjon, gips og sement. De har drive-in-service, som betyr at kundene kjører inn på byggvaremarkedet med bilene sine og selv laster opp de varene de vil ha fra gårdsplassen og kaldlageret.

Personalet på Byggmax registrerer varene i bilene, og deretter får kundene et betalingsunderlag som de tar med til kassen. Tidligere tok dette lengre tid, fordi selgerne skrev opp alle artiklene på betalingsunderlaget og foretok alle utregninger med en minikalkulator for hånd.

Artiklene fra underlaget og de andre varene kunden ønsket å kjøpe i butikken måtte deretter bli registrert i kassen. Dette førte ofte til problemer med kødannelse, idet kassapersonalet måtte slå inn alle artiklene fra håndskrevne underlag. 

Bærbart utstyr
– Vi utviklet et forslag til nytt betalingssystem som vi presenterte for Byggmax. Forslaget ble senere videreutviklet sammen med Byggmax. Etter en prøveperiode på seks måneder blir nå systemet installert i alle butikkene våre, sier Mats Häggström, Key Account Manager hos Optiscan.

Salgspersonalet hos Byggmax er utstyrt med hånddatamaskiner og bærbare skrivere fra Zebra Technologies. Hånddatamaskinene brukes med et program som Byggmax har utviklet sammen med Optiscan.

Hånddatamaskinene har hele tiden aktuelt lagerregister og kommuniserer trådløst både med kassamiljøet og de bærbare skriverne. Betalingsunderlaget skrives ut til kunden på én til to sekunder etter at varene er tastet inn.

På underlaget står det en strekkode som refererer til kunden (som oftest bilens registreringsnummer). Kassapersonalet trenger bare å skanne strekkoden for å kunne ta betalt for varene som kunden har lastet inn i bilen. Dersom en kunde forlater byggvaremarkedet uten å betale, kan man benytte registreringsnummeret for å komme i kontakt med kunden.
 
Sparer tid for kundene
– Det går raskt. Tidligere ble alle artiklene slått inn i kassen fra håndskrevne underlag. Dette tok sin tid og fordi det også var mange ”kråketær” personalet måtte tyde, var det også større risiko for feilslag.
  
Hele forløpet fra varene ble lastet på bilen til de er betalt går mye raskere nå. Det kaos som ble forårsaket ved at mange biler måtte vente for å få kjøre ut, har vi nesten aldri mer. Det er blitt bedre både for kundene og dem som jobber her, sier Jacob Notlöv, IT-ansvarlig hos Byggmax. 
   
Programmet i hånddatamaskinene er tilpasset optimalt for vår virksomhet, med målsetting om å minimere antall tastetrykk. Det er dessuten lettere å jobbe når det regner. Både hånddatamaskinene og skriverne tåler regn, i motsetning til de papirblokkene vi brukte før, fortsetter Notlöv.
  
Det nye systemet sparer tid for kundene, som tidligere ofte ble tvunget til å stå i lange køer, både i kassen og ved utkjørselsporten. Kundene vet allerede hvor mye varene koster før de kommer til kassen, fordi dette nå er oppgitt på underlaget.

For personalet hos Byggmax er jobben blitt lettere, fordi de slipper å skrive opp alle varene og beregne trelasten for hånd. De kan dessuten få informasjon om en kunde har betalt eller ikke med et enkelt tastetrykk og trenger derfor ikke å kontrollere kundens kvittering når de kjører ut fra markedet.

Personalkostnadene synker idet håndteringen er mer effektiv. Fordi feilslagene minsker og betalingskontrollene blir enklere, reduseres svinnet. Løsningen har dessuten en større salgseffekt, fordi flere kunder lettere kan handle hos oss.
  
Den trådløse og bærbare skriveren Byggmax benytter, er en RW 420 fra Zebra Technologies. Skriveren er kompakt og støtsikker og er blitt utviklet til bruk sammen med hånddatamaskiner.

Programvaren er skrevet i Dot.NET og kan brukes i flere forskjellige hånddatamaskiner. Både hånddatamaskinen og skriveren er koblet til det trådløse nettverket med standarden 802.11b.

Det var helt nødvendig for oss at både hånddatamaskin og skriver kunne kommunisere direkte med det sentrale servermiljøet. Dette føles som en fremtidssikret løsning, som passer oss perfekt, sier Jacob Notlöv.
  
Den første installasjonen av systemet hos Byggmax ble foretatt våren 2005 på byggvaremarkedet i Arninge nord for Stockholm og forsøket har falt meget heldig ut. I september ble løsningen installert i Västerås, og de øvrige 25 butikkene vil bli utstyrt med det nye systemet senest våren 2006.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no