Meny
03.11.2005

Slepepose frakter levende fisk

Firmaet Fish Supply i Tromsø har utviklet en pose for transport av levende fisk. Posen har fått navnet Bargo.
Posen er konstruert som en vindpølse. Hastigheten på vannet som strømmer inn i posen, kan varieres uavhengig av hvor fort den slepes gjennom sjøen. Fisken kan derved svømme sakte og rolig mens den fraktes mot bestemmelsesstedet.
 
Når posen kommer opp i en viss fart, presses den ned like under overflaten der vannmotstanden er mindre. En av fordelene med posen er at transporten av levende fisk kan gjøres mye raskere (opptil sju knops fart) enn på tradisjonell måte med vanlig notpose (1,5 knop).
  
Slepeposen lages i forskjellige størrelser. Den største varianten tar 100 tonn fisk. Veggen i posen er laget av det samme materialet som brukes i kollisjonsputer. Det er firmaet Rantex i Mo i Rana som syr posen, mens Refa Frøystad Group på Finnsnes leverer det øvrige materialet.

Sistnevnte har ansvaret for markedsføring og salg i Norge og en rekke andre nordeuropeiske land.

Utviklingen av slepeposen er gjort i samarbeid med Fiskeriforskning og er finansiert av Innovasjon Norge, Norges Råfisklag og Fiskeri og havbruksnæringens forskningsfond. I tillegg har Fish Supply benyttet egne midler i prosjektet. Kilde: www.forskning.no

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no