Meny
03.11.2005

Europeisk forskningssamarbeid gir resultater:

Ingeniører i Storbritannia har nettopp konstruert et flyskrog av karbonfiber i ett eneste stykke.
Dette er et banebrytende arbeid. Tradisjonelt blir flykroppen i et typisk forretningsfly produsert av mange forskjellige komponenter, og de utvendige platene blir festet til flyets understruktur med tusenvis av nagler.

Nå har ingeniører ved produksjonsanlegget til BAE Systems i Samlesbury i England overvunnet det som er blitt sett på som en betydningsfull teknisk og produksjonsmessig utfordring ved å produsere flykroppen i ett eneste stykke.

De har hovedsakelig benyttet karbonfiber og en gjennomhullet struktur med ilegg av skum eller karbon for å gi strukturen tilstrekkelig styrke. Dette er første gangen at BAE har benyttet denne teknikken til å konstruere en så stor flykomponent.
  
Strukturen, som var basert på en modell av fronten til forretningsflyet Dassault Falcon, ble konstruert ved å bruke en teknologi som på engelsk kalles ”fibre placement”. Man benyttet en robot som la karbonfiber på en avstøpning av flykroppen. Dette gav et bedre sluttresultat enn om karbonfibrene skulle bli lagt på for hånd.
  
Produksjonen av fremtidens flykropp, som er 4,5 meter lang og 2 meter på det bredeste, er det seneste resultatet av en engelsk/fransk/tysk forskningsprogram innenfor blandingsprodukter kalt Fubacomp. Programmet, som har et budsjett på 10,3 millioner euro, har som mål å utvikle europeisk kompetanser innenfor fiberteknikk.   
  
Simon Baxter, en ingeniør som har jobbet med programmet for BAE System, sier: – Det er en rekke fordeler med denne blandingsstrukturen. Ikke bare reduserer den produksjonskostnadene, den gjør også flyet lettere.

Derved kan det operere over lengre strekninger. Dessuten slipper man problemet med metalltretthet fordi flykroppen ikke har metalldeler. Flystrukturen er nå sendt til CEAT, det europeiske flytestsenteret i Toulouse i Frankrike.

Der vil den bli utsatt for en rekke tester for å finne ut hvordan den fungerer i forhold til fly som er konstruert på tradisjonell måte.

Se www.baesystems.com

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no