Meny
16.10.2005

På mobilen til sjøs

En norsk bedrift sørger for mobildekning på alle hav. Nå har selskapet fått NHOs Nyskapingspris 2005.
Har du noen gang prøvd mobilen på danskebåten? Frem til nå har det vært umulig å ringe med mobil fra cruisebåter og ferger. Maritime Communications Partner (MCP) fra Grimstad har utviklet teknologi som endrer dette, og får nå velfortjent honnør for en gryende suksess.

For tre år siden så vi at de store mobiloperatørene konsentrerte seg om mobilkunder på land. Vi ville tilby mobildekning der det ikke fantes.

Det stod mellom fly eller sjø, og vi valgte å satse på store passasjerskip, sier Trygve Sten Gustavsen, administrerende direktør og gründer i MCP. Han og tre andre ingeniører med fortid i Ericsson startet MCP i 2002.

Verdensledende
Gustavsen mener NHOs Nyskapingspris kan hjelpe bedriften til ytterligere vekst. Det amerikanske markedet er viktig for oss, og i USA er de svært opptatt av at man er en vinner.

Foreløpig har vi kun tre konkurrenter, og vi mener selv at vi har den beste tekniske og kommersielle løsningen, sier Gustavsen. MCPs største fortrinn har vært at det kom rett ut i det internasjonale markedet. 

Selskapet har inngått 137 avtaler med utenlandske teleoperatører og sørger for at store skip får levert antenner, kabler og annet utstyrt.

Over 20 skip er på MCP kundeliste, og selskapet er i forhandlinger om 120 nye skip. I 2004 omsatte MCP for åtte millioner kroner og kan i år runde 30 millioner.

Lokal høyteknologisuksess
Gründerne og de ansatte eier i dag rundt 20 prosent av aksjene i MCP, mens Telenor har rundt 34 prosent. MCP fikk i oppstarten hjelp fra Innovasjon Norge og Sørlandets Teknologisenter. Investor Andreas Ugland har spyttet inn ny kapital i bedriften.

MCP og Grimstad er et stjerneeksempel på hvordan det stadig skapes svært konkurransedyktige nye bedrifter basert på kompetanse fra en etablert bedrift som reduserer sin virksomhet.

Tidligere ansatte går ut og starter sin egen virksomhet med drahjelp fra lokale krefter. Dette er en suksessformel vi kommer til å se mer av, spår seniorrådgiver Ramus Falck i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Pris siden 1981
NHOs Nyskapningspris er blitt delt ut siden 1981. Formålet er å belønne enkeltpersoners initiativ og pågangsmot, og samtidig skape økt interesse for etablering av nye bedrifter.

Det blir lagt vekt på at vinneren må ha lykkes kommersielt. Småtinget arrangeres av NHO og er Norges største møteplass for småbedriftsledere og politikere. Temaet i år var jakten på næringspolitikken. 130 politikere og 250 bedriftsledere deltok.
« Tilbake

 CMS by Makeweb.no