Meny
16.10.2005

Vi pusser opp mest i Europa

I år pusser vi opp boligene våre for hele 35 milliarder kroner. Det er desidert mest i hele Europa.
Mens europeiske boligeiere i gjennomsnitt bruker 13 000 kroner på oppussing i løpet av ett år, ligger vi nordmenn på topp med 22 000 kroner. Som nummer to og tre kommer Irland og Danmark, mens svenskene ligger langt ned på lista med sine 10 000 kroner i året. Det viser ferske tall fra Prognosesenteret.

Bedre tid
Flere pusser opp enn tidligere. Vi bruker også mer penger på oppussingen når vi setter i gang, sier Gunn-Helen Øye i Prognosesenteret til Newswire. Arrangørene av Nordens største byggmesse, Bygg Reis Deg, bekrefter trenden. Årets messe arrangeres i disse dager og er den største noen gang. 

Temperaturen i boligbransjen er høy. Vi har hatt veldig stor pågang av firmaer som ønsker å delta på messen. Varemessen er smekk full, med mer enn 420 utstillere, sier administrerende direktør Halvard Gavelstad i Bygg Reis Deg AS.
  
Messen er blant de best besøkte arrangementene på Norges Varemesse i Lillestrøm. I år venter arrangørene opp mot 70 000 besøkende. Det snakkes mye om tidsklemma, men det er tydelig at det i hvert fall settes av tid til boligen. Vi har mer fritid enn før. I tillegg har vi mer penger å rutte med enn før, sier Gavelstad. 

Hus kontra mat
I Norge eier hele 80 prosent boligen sin selv – en sentral årsak til at vi pusser opp mest i Europa. Nordmenn forbinder lykke med det å ha et velholdt hjem. I andre land ser de det annerledes.

For eksempel er ikke italienerne så nøye på hvordan det ser ut hjemme, men legger heller igjen pengene på restaurant. I mye større grad enn oss kobler de lykkefølelse til mat, sier Øye, som er sosialantropolog.
  
Ifølge Prognosesenteret bruker vi mest penger på badet og kjøkkenet, mens soverommet er den delen av boligen vi pusser opp oftest. Soverommet får vi jo god tid til å studere inngående.

Den hyppige oppussingen har nok sammenheng med at det gjerne er det rommet som utløser nytt liv, sier Øye.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no