Meny
04.09.2005

Mills, avdeling Drammen:

Sparer 45 000 på å gjenvinne plastemballasjen
Mills, avdeling Drammen, leverte i fjor 20 585 kilo med plastspann og 5000 kilo med plastfolie til gjenvinning. På dette enkle, men miljøvennlige returtiltaket sparte bedriften hele 45 000 kroner. 

Det hele fungerer så enkelt som at Mills, avdeling Drammen, plasserer plastspann og plastfolie på paller og i containere som jevnlig hentes av Norsk Gjenvinning. Videre sendes det til Onyx Plastgjenvinning, som sender det videre for produksjon av råstoff i form av granulat. Å kaste plastemballasje som avfall koster ca. 1000 kroner tonnet.

Nå sparer vi deponiavgift i tillegg til at vi har en avtale med Norsk Gjenvinning som vi er godt fornøyd med. På toppen av det hele er det miljøvennlig. Helt genialt, sier Lars Christian Hilden som er fabrikksjef på Mills, avdeling Drammen.

Foregangsbedrift
Mills, avdeling Drammen, har lenge vært opptatt av å gjenvinne mest mulig plastemballasje. Rett og slett for å ivareta miljøet. Lars Christian Hilden sier kostnadsbesparelsen først og fremst er en bonus.

Som produksjonsbedrift har vi et miljøansvar. Vi etterstreber derfor alltid å være miljøvennlige der vi kan. At vi i tillegg enten sparer eller faktisk kan tjene penger på slike tiltak, er selvsagt en hyggelig bonus og motivasjonsfaktor, sier Lars Christian Hilden. 
 
36 paller med plastbøtter i måneden
Norsk Gjenvinning henter omtrent 36 paller med plastspann i måneden samt plastfolien som leveres i containere sammen med papp. I tillegg til at det er kostnadsbesparende og miljøvennlig, sørger det også for bedre logistikk på fabrikkgulvet.

Nå slipper vi å sortere avfallet etter fraksjoner før det går på deponi. Også her er det en liten kostnadsbesparelse, sier Lars Christian Hilden.
 
Tar miljøspørsmålet på alvor
Snorre Edvardsen, markedskonsulent i Norsk Gjenvinning, bekrefter at Mills, avdeling Drammen, er dyktige på å kildesortere ulike typer materiale. Bedriften er veldig flink og proaktiv i forhold til gjenvinning.

Det er en utfordring å finne gode systemer i bedrifter med matavfall. Likevel fungerer det utmerket hos Mills, noe som skyldes at ledelsen og ansatte tar miljøspørsmålet på alvor. Faktisk tror jeg bedriften sparer mer enn 45 000 kroner i året på denne ordningen, sier han.

Sparer tusenvis liter olje
Tidligere har det vært en utfordring å skille ut emballasje som for eksempel har inneholdt mat, olje, spylevæske og maling. I 2004 ble håndteringen av fraksjonen forenklet ved at denne emballasjen gikk inn i Plastreturs system.

Informasjonssjef Eirik Oland i Plastretur AS forklarer at håndteringen av denne fraksjonen i 2004 ble forenklet ved at det ble tillatt å levere blandet, hard plastemballasje inn i Plastreturs system. Dette har forenklet logistikken for innsamlerne.

Men det er likevel slik at de som leverer rene usorterte fraksjoner, får bedre betalt enn de som leverer blandede hardplastfraksjoner. Alle plastkanner som hentes av Norsk Gjenvinning, går videre til Onyx Plastgjenvinning, som sørger for at den havner hos gjenvinnere i inn- og utland.

Råstoffet brukes til nye produkter, for eksempel ballbinger, bæreposer, fleecegensere og stoler, forklarer han.
« Tilbake

 CMS by Makeweb.no