Meny
04.09.2005

Selvtest avslører allergi

Nye selvtester til hjemmebruk kan påvise allergier. Fagfolk er skeptiske til testene, som allerede er på plass i apotekhyllene.
Fire ulike allergitester er nå å få kjøpt i Norge. Tre av dem måler spesifikk allergi mot husstøvmidd, katt og gress. Den fjerde er en generell allergisjekk som måler om nivået av antistoffer i blodet er høyere enn normalt. 

Testene er enkle, sikre og nøyaktige. De gir en god indikasjon på om du har en allergi, sier produktsjef Kaja Gundersen i MedSupport, som distribuerer testene i Norge.
  
Testen gjøres ved at du stikker i fingeren med en steril lansett. Noen dråper blod samles i et lite rør som plasseres i en testenhet. Etter 30 minutter kan du lese av resultatet.

Anbefales ikke
– Testene virker greie og pålitelige. Likevel vil vi ikke anbefale dem. Alene er de av begrenset verdi og egnet til å skape unødig engstelse, sier lederen for legerådet i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), Sverre Steinsvåg til Newswire.
  
Steinsvåg er professor dr. med. og avdelingsoverlege ved øre-nese-halsavdelingen på Sørlandet Sykehus i Kristiansand. Han mener det blir uheldig å frikoble diagnostikken fra medisinsk konsultasjon og rådgivning.

Et positivt utslag fra en slik test er uansett ikke ensbetydende med sykdom. Resultatet kan bli at man pådrar seg utgifter til medisiner man kanskje ikke trenger, og i noen tilfeller bivirkninger fra slike medisiner, sier Sverre Steinsvåg.

Bare ved symptomer
– Imutest allergitester kan hjelpe mennesker som mener de har allergiske symptomer. Testen gir et sikrere holdepunkt for å fastslå hva som er i veien før man tar videre forholdsregler, sier Kaja Gundersen i MedSupport.
  
I løpet av året vil det trolig også komme tester for bjørkepollen og hund til Norge. Testene som allerede finnes her i landet, er tilgjengelig i en rekke land, blant annet i Storbritannia, Irland og Finland.
  
Vanlige symptomer på allergi er kløende eller rennende nese og øyne, nysing, utslett, hodepine, ansiktshevelser, rødhet, pustebesvær og sår hals.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no