Meny
08.08.2005

”1.1 Promille”

Med utkastet ”1.1 Promille” gikk arkitektkontoret Snøhetta helt til topps i designkonkurransen om nybygget til Kunsthøgskolen i Bergen – den største kultursatsingen siden Grieghallen.

Det var en samstemt jury som kåret ”1.1 Promille” som vinner. ”Utkastet er friskt og viljesterkt”, uttalte juryleder og administrerende direktør i Statsbygg, Øyvind Christoffersen.

Juryen vurderte utkastet som det mest utviklingsdyktige plankonseptet av samtlige i konkurransen, og uttalte at det samlende taket gir en spennende fjernvirkning som vil være interessant å se på ned fra fjellsiden.

Snøhetta har altså igjen gått til topps i en prestisjefylt arkitektkonkurranse med et kreativt, nyskapende og dristige utkast i skarp konkurranse med store utenlandske arkitektkontorer.

Arkitektkontorets merittliste begynner å bli lang. Vi nevner det spektakulære biblioteket i Alexandria, kunstgalleriet Turner Contemporary i England, det prisbelønte utkastet til Kansai-Kan Library i Kyoto, Japan, utkastet til Cultural Center på Ground Zero i New York (omtalt av amerikanerne som fantastisk, briljant og respektfullt), og selvfølgelig den nye operaen i Oslo.

Det er godt å vite at det her i landet finnes kompetanse i å tenke nytt og utradisjonelt innenfor design og arkitektur, og som skaper vekker oppmerksomhet og entusiasme i internasjonale kulturkretser.

Ser vi historisk på det, har jo ikke norsk design hevdet seg særlig godt i utlandet. Men det er ikke noe som tilsier at det bør være slik i fremtiden også. Vi har mange dynamiske og kreative mennesker som gjør det bra innenfor sang og musikk, litteratur og bildekunst – både her og i utlandet.

Så hvorfor ikke innenfor arkitektur og design også? Vi håper at Snøhettas arkitektløsninger kan være inspirasjonskaper for andre designere og heve Norges internasjonale designomdømme. Det er ikke minst viktig for norsk eksportindustri.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no