Meny
05.03.2023

Norges største termos skal holde oslofolk varme og glede de forbipasserende

En termos med plass til å lagre mer enn åtte millioner liter varmt vann, har reist seg ved Hafslund Oslo Celsios (Celsios) varmesentral på Haraldrud i Oslo. Termosen som får en viktig rolle i Celsios fjernvarmevirksomhet, er utsmykket med et kjempestort kunstverk, signert Pøbel.

En 33 meter høy termos har reist seg ved Celsios varmesentral på Haraldrud i Oslo.


Ved anlegget til Norges største fjernvarmeselskap, Celsio,på Haraldrud i Oslo, har det reist seg en 33 meter høy termos. Termosen har plass til mer enn åtte millioner liter varmt vann og skal om ikke lenge settes i drift som et gedigent energilager.Energilageret er knyttet til Celsios 70 mil lange fjernvarmenett som, skjult under Oslos gater, transporterer vannbåren varme til mer enn 200 000 mennesker i hovedstaden.

Den enorme varmtvannstanken prydes avet kjempestort bærekraft-symboliserende kunstverk, signert kunstneren Pøbel. Kunstverket er laget ved å bore tusenvis av små hull i metallplater.

Se og last ned den digitale avdukingen her.

Får en viktig funksjon

Administrerende direktør Knut Inderhaug i Celsio gleder seg til det nye energilageret settes i drift til våren.

- Energilageret gjør oss bedre rustet på flere måter. For det første kan vi produsere fjernvarme jevnt og effektivt selv om etterspørselen fra kundene varierer gjennom døgnet. Vi kan også redusere bruken av elektrisitet i fjernvarmeproduksjonen i de timene det er høyest trykk på strømnettet.I tillegg vil energilageret bidra til å holde stabilt trykk i rørnettet vårt og fungere som et nød-reservoar og gjøre nedetiden kortest mulig ved evt. lekkasjer i nettet, forteller han.

Pøbel sier dette om sitt nye kunstverk:

- Dette var et spennende prosjekt, og det var første gang jeg jobbet med perforering i en så stor skala. Vanligvis skjærer jeg sjablonger for hånd i papp, mens her har en slags sjablong med tusenvis av perforerte hull i metallplater, til slutt blitt et kunstverk på en 33 meter høy tank.

- Jeg håper at denne utsmykningen kan være et positivt bidrag til omgivelsene og innbyggerne i nærområdet. Forbipasserende vil få noe litt annerledes å se på i hverdagen enn bare en vanlig industritank, og motivet vil forhåpentligvis kunne være til inspirasjon for både yngre og eldre.

Inderhaug i Celsio er svært fornøyd med det nye kunstverket.

-  Jeg synes Pøbels kunstverk er storslått og vakkert og gir anlegget vårt et kraftig estetisk løft. I tillegg symboliserer det på en god måte vår sirkulære og miljøvennlige energiforsyningsvirksomhet. Jeg håper og tror at verket vil være til glede både for forbipasserende, beboere og folk som jobber i området, sier han. 

Fakta om termosen/varmtvannstanken

  • 33 meter høy
  • 20,8 meter i diameter med isolasjon og kledning
  •  Isolert med 350 mm isolasjon
  •  Totalt volum 8 375 000 liter
  •  Maks driftsvolum ca. 8 060 000 liter
  •  Utnyttbar energikapasitet 350 MWt
  •  Ladekapasitet 50 MW
  •  Leveringskapasitet 70 MW,
  •  Planlagt driftsklar og i prøvedrift våren 2023

Om Pøbel

Pøbel er en av Norges fremste kunstnere. Han jobber anonymt og er opprinnelig fra Jæren. Pøbel ble nasjonalt og internasjonalt kjent tidlig på 2000-tallet da han gjennomførte et prosjekt i Lofoten hvor han malte forlatte hus og satte søkelys på fraflytting, sentralisering og privatisering av fellesressurser, noe som har vært en rød tråd i mange av hans arbeid og prosjekter frem til i dag. Hans verk og prosjekt har over flere år vært dokumentert i nasjonale og internasjonale bøker og nyhetsmedier, og er i dag blant annet del av nasjonalt pensum for videregående skole.

 

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no