Meny
04.02.2023

Dette er den smarte varmtvannsberederen

Mens mange nordmenn har et forhold til elbilladere som utnytter tidspunktene på døgnet når strømprisen er lavest, har samme teknologi beveget seg over på andre utgiftsposter på strømregningen – oppvarming av vann.

BRUKER IKKE LENGRE TID: Rørleggeren bruker ikke lengre tid på installere en smartbereder, sammenlignet med en vanlig en. Arkivfoto: Rørkjøp


Mens mange nordmenn har et forhold til elbilladere som utnytter tidspunktene på døgnet når strømprisen er lavest, har samme teknologi beveget seg over på andre utgiftsposter på strømregningen – oppvarming av vann.

Tidligere har vi skrevet om et populært sparetips, der

ekspertene advarer mot å skru ned temperaturen i varmtvannsberederen

for å spare penger. I artikkelen ble det nevnt såkalte smarte varmtvannsberedere, eller smartberedere, en forholdsvis ny produktgruppe med stadig flere produkter på markedet. Men hva er det egentlig?

Slik funker den

På samme måte som smarte elbilladere lader bilen når strømmen er billig, gjør smartberederen det samme. Via en app på telefonen, eller displayet på berederen selv, kan du bestemme i detalj når varmen settes i gang.

– Den går inn og ser når det er billigst strøm, og så lader den opp berederen deretter, sier Rørkjøp-medlem Svein Løkenflaen, daglig leder i Svein Løkenflaen Rørleggerservice AS. – Den er ganske smart nemlig, så og hvis det er mange som dusjer så forstår den at den må lade likevel.

Løkenflaen beregner at han har installert opp mot 40 smartberedere siden de kom på markedet, og har god kjennskap til teknologien. Han forteller også at du kan gå inn og justere hvis du skal på ferie. Dette setter berederen i en form for dvalemodus.

LANG ERFARING: Svein Løkenflaen har innstallert opp mot 40 smartberedere. Foto: Sissel Fauchald

Helt lik å installere

– Hvordan er den å installere sammenlignet med en «dum» bereder?

– For vår del som rørleggere er den helt lik å installere. Vi kommer med berederen og setter den opp.

– Deretter trenger du en elektriker for å installere smart-systemet, men vi anbefaler alltid at det kommer en elektriker og kontrollerer tilkoblingen til den nye berederen uansett. Alle varmtvannsberedere skal fastmonteres, altså at de ikke kan kobles i vanlig stikkontakt, men må ha direkte kobling til anlegget. Skal du flytte berederen til et annet rom, er du pålagt dette. Det blir ikke stort dyrere for jobben, sammenlignet med en vanlig bereder, forteller ham.

Installerer du en smartbereder, kan du

søke støtte om opptil 5000kr

fra ENOVA. For å søke trenger du faktura fra rørlegger og elektriker, og Løkenflaen tipser om at du kan søke støtte for en tank som ble installert hele 20 måneder tilbake i tid. Dette opplever han som en god ordning som fungerer godt i praksis.

SMART DINGS: Denne lille dingsen er hjernen bak smartberederen. Denne kan etterinnstalleres på flere OSO-beredere tilbake til 2017. Foto: Rørkjøp/OSO

Dette er alternativene

De ulike leverandørene av varmtvannsbereder har ulike løsninger, men samme formål; følge med på strømprisene, og lade på gode tidspunkt. Løkenflaen selv har mest erfaring med OSO Charge, men har også installert flere Høiax Connect. OSO sitt system kan installeres på flere beredere tilbake til 29.09.2017. CTC har nylig kommet med sin modell som heter Connected.

– Jeg har ikke fått noen klager på berederne jeg har installert, og jeg hadde hørt det om noe ikke funket! forsikrer han avslutningsvis.

Tekst: Emma Wold/ifi.no


« Tilbake

 CMS by Makeweb.no