Meny
22.01.2023

Da Ida ble syk, tok samboerparet saken i egne hender

Da Ida fikk diagnosen cøliaki i en alder av 29 år var spørsmålene mange. Hva kan spises og ikke minst, hva kan ikke spises. Nå har hun sammen med samboeren Vegar laget appen Frifor for å gjøre hverdagen enklere for seg selv og andre.

Ida Nordengren og Vegar Moen hadde ingen anelse om hvor komplisert det ville bli når Ida fikk diagnosen cøliaki julen 2020. «Ida feiret jul hjemme hos min familie det året, og mamma var mildt sagt stresset.» - sier Vegar med et smil. «Selvom ca 5% av Norges befolkning har en matallergi, fant vi ingen apper som kunne hjelpe oss med dette. Det var da vi begynte å leke med tanken om å lage en egen app.»  I samarbeid med en app-utvikler har paret nå lansert appen Frifor som gjør hverdagen enklere for personer med matallergi og overfølsomhet til mat.

Ultraprosessert mat – ny funksjonalitet

«Vi har nylig lansert en ny funksjon som gir brukeren oversikt over prosesseringsgraden på hvert enkelt produkt. Responsen har vært veldig god, så det er gøy» - sier Ida

Frifor bruker en egenutviklet algoritme for å merke graden av prosessering. Denne algoritmen er basert på NOVA-klassifiseringen som er utviklet av forskere innen ernæring.

Stort utvalg og oppdatert informasjon

Frifor er en ny og unik app som gir deg kontinuerlig oppdatert informasjon om over 93000 produkter fra over 1300 leverandører, og det eneste du trenger å gjøre er å skanne strekkoden på en matvare med kamerat på mobilen.

Deretter vil Frifor gi informasjon om hvilke allergener matvaren inneholder, prosesseringsgrad, ingredienser, næringsinnhold både per 100 og per produkt og merkeordninger.

Økt fokus på prosesseringsgrad

I dag utgjør ultraprosessert mat over 50% av kostholdet til mange land. Den siste tiden har det kommet stadig flere studier som knytter ultraprosessert mat til en rekke helseproblemer, som fedme, diabetes type 2, høyt blodtrykk, hjertesykdom, depresjon og tidlig død. En studie viser også sammenheng mellom ultraprosessert mat og tarmkreft.

«Som veldig mange andre har vi et fokus på prosesseringsgrad på maten vi kjøper, Frifor gjør denne jobben utrolig mye enklere.» - sier Vegar.

Rolig start

Trioen synes starten har vært helt ok. "Vi har hatt i underkant av 3000 nedlastninger av appen siden oppstart for 3 måneder siden."- sier Vegar, og fortsetter "De siste ukene har vi sett en solid økning og flere har fått med seg at vi finnes. Vi håper at det forsetter, vi skal hvertfall gjøre vår del av jobben."

Frifor er tilgjengelig for nedlastning i App Store og Google Play, og alle får en gratis prøveperiode. Etter prøveperioden koster full tilgang 29,- kroner

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no