Tips redaksjonen
12.12.2007

Ernst & Young Entrepreneur Of The Year 2007:

Seriegründer Jon Gjedebo Norges beste vekstskaper
Offshore- og eiendomsselskapet Styrbjørn AS i Stavanger, ble onsdag kveld utropt til Ernst & Young Entrepreneur Of The Year 2007.

Gjedebo får prisen fordi han gjentatte ganger med unikt engasjement har realisert spennende forretningsideer. Videre ble det kåret nasjonale vinnere i kategoriene industri, tjenester og handel.

– Det viktigste jeg har gjort, er å ansette folk som er flinkere enn meg, sa Gjedebo, da han ble kåret som beste vekstskaper på Sørvestlandet i oktober.
  
Gjedebo mottok den prestisjetunge prisen av Olav Thon, konsernsjef i Olav Thon Gruppen og Erik Gudbrandsen, styreleder i Ernst & Young, under festforestillingen Skaperkraft 07 i Oslo Konserthus.

Omkring 1400 gjester fra næringsliv, forvaltning, kulturliv og det politiske miljø var til stede på showet. Revisjons- og rådgivningsselskapet Ernst & Young står bak kåringen i Norge i nært samarbeid med Fokus Bank, Norwegian og Handelshøyskolen BI.

Gjedebo er den sjette vinneren av Ernst & Young Entrepreneur Of The Year i Norge siden prisen ble etablert i 2002.
  
Juryens begrunnelse for utnevnelsen av Jon Gjedebo: ”Vekstskaperen har gjennom hele sitt liv virket som gründer og vekstskaper.

Han startet sin karriere innenfor oljebransjen og er her for en pioner å regne. I dag er nye utviklingsprosjekter innenfor oljebransjen som Hiload, Remora og Torp Technology i hans fokus.

I tillegg er hans engasjement i Hitec Vision Private Equity en sterk medvirkende faktor til en rekke vellykkede veksthistorier og børsintroduksjoner.

Kombinert med dette har vekstskaperen bygget opp betydelige eiendomsprosjekter både i Norge og internasjonalt. Gjennom hele sin karriere har han hatt et stort, personlig engasjement i sine prosjekter og klart å realisere sine ideer og visjoner i et antall og en størrelse som få andre kan vise til.
  
Juryen mener at Jon Gjedebo med sitt engasjement og sin evne til å ta sats for nye prosjekter om og om igjen viser betydelig entreprenørånd er en meget god representant for landets vekstskapere og en verdig vinner av Ernst & Young Entrepreneur of The Year 2007.” 

Hinna, Portugal og Kina
31. mai 2008 blir Jon Gjedebo Norges representant under ”verdensmesterskapet” for vekstskapere i Monaco; Ernst & Young World Entrepreneur Of The Year. Der vil han møte nasjonale vinnere fra nærmere 50 land over hele verden.
  
Vekstskaper Jon Gjedebo er utdannet skipsingeniør og etablerte i 1973 selskapet Jon Gjedebo Styringskontroll, som utviklet kontrollmekanismer for hydrauliske systemer. Selskapet endret navn til Hitec i 1985.

Gjedebo har blant annet utviklet og realisert borekontrollutstyr som representerte stor nytenkning og innovasjon da det ble introdusert for markedet – og har også satt industristandarder.
  
Styrbjørn ble etablert i 1997 og er et holdingselskap. Gjennom private equity-selskaper, der Styrbjørn har aksjemajoritet, investerer og utvikler de selskaper innenfor offshore- og eiendomssektoren.

Selskapet har hatt stor suksess med eiendomsutvikling som Hinna park, feriehus i Portugal og utvikling av en næringspark i Kina.
  
Som første ikke-amerikaner mottok Jon Gjedebo i mai i år den høytstående prisen OTC Heritage Award for innovative bidrag til olje- og gassindustrien.
  
I tillegg til hovedprisen ble det i kveld delt ut bransjepriser innen industri, tjenester og handel. Jon Gjedebo ble også vinner av kategorien industri.

Han fikk overrakt denne prisen av Ståle Kyllingstad, konsernsjef i IKM Gruppen og vinner Ernst & Young Entrepreneur Of The Year 2006 og Eva Bratholm, informasjonssjef i Norad.

Bill Schjelderup – Norges beste vekstskaper innenfor handel
Ernst & Young Entrepreneur Of The Year 2007 kategori handel ble Bill Schjelderup, adm. dir. i Bergen Energi AS.
  
Vekstskaper Bill Schjelderup etablerte Bergen Energi med egne midler i 1991. Han står også bak energiselskapene Norwegian Energy Brokers AS, First Energy Brokers AS og Energy Commodity Management AS.

I tillegg har han etablert eiendomsselskapet Fanteria AS, som fungerer som en næringsklynge for entreprenørselskaper.
   
Schjelderup har også benyttet kunnskapen om energimegling/råvaremegling til å opprette verdens første laksebørs, Fish Pool ASA
  
Prisen ble overrakt av Bjørn Kjos, adm. dir. i Norwegian og Liv Berstad, adm. dir. i KappAhl. I sin prisbegrunnelse for kategori handel, sier juryen: ”Bill Schjelderup har vært drivkraften bak etableringen av flere varebørser for energi og laks.

For begge områder har han vært tidlig i markedet med sine tjenester. Han har arbeidet målrettet med etablering av europeiske datterselskaper, for å utnytte konsernets markedserfaring fra tidligere etableringer.
  
Gjennom raske omstillinger og pågangsmot har han klart å bli en betydelig aktør i en bransje dominert av store internasjonale finanskonsern. Vekstskaperen har gjennom å tilby ansatte deltakelse på eiersiden oppnådd å motivere og beholde nøkkelpersoner som har fremmet selskapets vekst.
  
Juryen mener at Bill Schjelderup med sitt engasjement for bedriften, nærmiljøet og de ansatte er en verdig vinner av Ernst & Young Entrepreneur of The Year 2007, kategori Handel.”

Harald Kynningsrud – Norges beste vekstskaper innenfor tjenester
Ernst & Young Entrepreneur Of The Year 2007 kategori industri ble Harald Kynningsrud, styreleder og konsernsjef for BJ Kynningsrud AS og Kynningsrudgruppen.
  
Bedriften ble opprinnelig grunnlagt som et byggmester- og gravemaskinfirma i 1946. Etter at Kynningsrud overtok på 70-tallet, valgte han i stedet å satse på kran, prefab (betong- og stålkonstruksjoner) og fundamentering.

Konsernledelsen holder til i Halden, mens de tre virksomhetsområdene ligger på Rolvsøy i Fredrikstad. Konsernet består også av et eiendomsutviklingsselskap.

Vekstskaper Kynningsrud har bevisst satset på å drive virksomhet i Norge og Sverige ved å nyttiggjøre seg av arbeidskraft på tvers av landegrensene. I nabolandet har han etablert datterselskaper i Uddevalla og Gøteborg.
  
Juryens begrunnelse for å tildele Kynningsrud prisen: ”Harald Kynningsrud har oppnådd gode økonomiske resultater i en bransje med sterkt marginpress.

Han har gjennom å bygge allianser med kunder og leverandører, samt utvide sitt produktspekter klart å etablere forutsigbar og svært effektiv logistikk og produksjon.

Selskapet har også gjennom etablering i Sverige fått tilgang til flere ansatte og markeder som utnyttes ved å flytte ansatte og produksjonskapasitet mellom de to markedene.
  
Vekstskaperen har gjennom stadige lønnsomme utvidelser av sin virksomhet, bevist at han har god markedsforståelse. Han har personlig vært pågangsdriver og arkitekt bak virksomhetens utvikling og har ved dette vist fremragende lederegenskaper.
    
Juryen mener at Harald Kynningsrud med sitt engasjement for bedriften, nærmiljøet og de ansatte er en verdig vinner av Ernst & Young Entrepreneur of The Year 2007, kategori Tjenester.”
  
Prisen ble overrakt av Thomas F. Borgen, adm. dir. i Fokus Bank og Elizabeth Hartmann, daglig leder i Siste Skrik Kommunikasjon AS.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1