Meny
05.11.2018

– Uten ventilasjon blir det skallebank på hytta

Slidre Bygg & Prosjektering fant en enkel, kompakt og effektiv ventilasjonsløsning med ventilator-par som monteres i yttervegg: Lunos.

Hytter over 75 kvm som bygges etter gjeldende byggeforskrifter, er i praksis like lekkasjetette som nye boliger. Likevel krever ikke forskriften ventilasjon i hytter under 150 kvm.
   – Behovet er jo der, siden byggene er så tette. Særlig i høgfjellet hvor vi driver, blir det stillestående luft og ising på glasset som kan ødelegge det. Så vi trenger sirkulasjon på lufta, understreker daglig leder Steinar Trøen i Slidre Bygg & Prosjektering. Dessuten handler det om komfort.
   – Du må ikke glemme at du skal bo i dette. Uten ventilasjon blir det rett og slett skallebank, sier han, og legger til at lufta på høgfjellet er såpass tørr mesteparten av året at fuktskader ikke er noen stor utfordring.

Vanskelig med kanaler
Et vanlig alternativ for å få bedre inneklima er balansert ventilasjon. Men på hytter er det vanskelig å få til, om vi skal tro Trøen.  
   – Med mye skrå himlinger er det vanskelig å komme til med ventilasjonskanaler. Og hytter er gjerne gjerrige på plassen. Veldig ofte er det ikke plass til mer enn vanlige ventilasjonsluker i yttervegger, poengterer han.

Ventilator i yttervegg
Trøen har derfor lett etter en løsning som ikke krever like mye plass, og oppdaget Lunos fra Lavenergisystemer AS. Ventilatorer fra Lunos monteres i yttervegger og opererer parvis slik at varmen i hytta gjenvinnes.
   – Lunos-anlegget er støysvakt, og bruker veldig lite energi i drift – ned i to-tre watt, forteller Trøen. I tillegg gjenvinner de varmen: Et keramisk element lagrer energi fra brukt luft, og gjenvinner den ved at luftstrømmen snus med jevne mellomrom. Ifølge Trøen er tre ventilatorpar vanligvis nok til å gi godt inneklima på hyttene bedriften hans bygger; som regel er arealet mellom 100 og 200 kvm. Anleggene har egne avtrekk på baderom.

Et velkomment alternativ
Slidre Bygg & Prosjektering monterte de første anleggene for drøyt et år siden.
   – Det første året bruker vi det til å få ut resten av fuktigheten fra byggeprosessen, så anlegget må gå litt mer enn vanlig. Hittil har vi stort sett fått spørsmål om hvordan det skal brukes, forteller Trøen. For entreprenøren har Lunos klare praktiske fordeler.
   – Med kanal i yttervegg er det veldig enkelt å montere, så monteringskostnaden blir veldig liten. Vi har sikkert mye å lære om det, men jeg syntes det var så mye positivt at vi ikke kvidde oss for å bruke det. For vi har egentlig savnet et alternativ til tradisjonell ventilasjon, sier Trøen.

Nysgjerrig på Lunos
For Ålhytta har ikke luftkvaliteten vært noe problem, selv om de leverer hytter uten mekanisk ventilasjon.
   – Vinduer på alle rom gir muligheter for å lufte for å få inn frisk luft. Jeg har aldri oppfattet at luftkvaliteten har vært noen problemstilling, sier daglig leder Øystein Grøgård, men legger til at de likevel har vurdert ulike ventilasjonsløsninger. Kaldras ved vinduer kan gi problemer med kondens hvis luftfuktigheten inne på hytta øker.
   – Derfor har vi sett på andre løsninger. Vi gjorde et forsøk med Lunos på ei hytte, men solgte den dessverre litt for fort, forteller Grøgård. Siden har de ikke fått fulgt opp denne løsningen.
   – Jeg er veldig interessert i hvordan det fungerer for åpne løsninger og små rom, sier Grøgård.

Avtrekk for mindre hytter
For hytter over 150 kvm gjelder de samme energikravene som for boliger. I praksis betyr det at hyttene må ha en form for varmegjenvinning.
   – Vi bruker vanlig balansert ventilasjon for slike hytter, forteller Terje Børresen, fagsjef bygg i Boligpartner. Han mener det å finne føringer for kanaler er løsbart, også i hytter med skråtak. I mindre hytter bruker Boligpartner vanlig mekanisk avtrekk fra våtrom, med ventiler i yttervegger.
   – Det har vi ikke hatt noen utfordringer med, sier Børresen. Samtidig understreker han at det er viktig å få mange nok friskluftventiler i forhold til størrelsen på hytta.


« Tilbake

 CMS by Makeweb.no