Meny
23.11.2017

Over 40000 nautiske mil med Toughbook om bord

Den tidligere havnekapteinen ved Borg havn i plankebyen Fredrikstad, Roar Bekkelund, har sammen med sin samboer og datter tilbakelagt over 40000 nautiske mil i sin 44 fot lange seilbåt S/Y DET GODE LIV. Turen som tok tre år, har krevd sitt av både mannskap og teknologi. Teknologisk ble redningen en Panasonic Toughbook CF-30. 

På en seiltur i Skagerak i 2012 tok båten til Roar Bekkelund inn vann, og PC-en han da brukte, ble eksponert for sjøvann, noe som resulterte i kritisk nedetid.
   – Da PC-en sluttet å fungere, fant jeg ut at jeg må ha en maskin som jeg kan stole på uansett værforhold. Nedetid på bare noen sekunder kan være kritisk i en slik situasjon. Panasonic Toughbook var den eneste maskinen jeg fant som besto mine tøffe krav, sier Roar Bekkelund.
 
144 steder og 22 land
I hele tolv år drømte den tidligere havnesjefen om å seile verden rundt. I 2014 ble drøm til virkelighet, og tre år senere var mer enn 40 000 nautiske mil tilbakelagt. Med seg på turen hadde han samboeren Trude, til tider datteren Victoria – og ikke minst en Panasonic Toughbook.
   – I tre år har vi seilt i Ferdinand Magellan sitt kjølvann. Vi har vært innom 144 steder i 22 land, og vi har vært i alle klimasoner bortsett fra de arktiske. I Brasil hadde for eksempel 35 grader i skyggen og 55 grader inne med en relativ luftfuktighet på 85 prosent. Med så høy luftfuktighet kan du bare glemme vanlig elektronikk. Vår Toughbook fungerte derimot som bare det, sier han.
 
Avgjørende for turen
I følge Roar Bekkelund har Toughbook-enheten vært avgjørende for sikkerheten på turen. Han forteller at annet elektronisk utstyr på store deler av turen måtte ligge i en fuktsikker koffert.
   – Ikke én gang hadde vi problemer med vår Toughbook. Mens annet elektronisk utstyr måtte beskyttes mot fuktighet, var Toughbook-enheten ute og i bruk hele tiden. Dette er tross alt en PC som er utviklet etter det amerikanske militæret sin standard. Jeg anbefaler alle som planlegger en lang seiltur å investere i en Toughbook. Det er viktig med utstyr man kan stole på, sier han.
 
Viktig verktøy
Roar Bekkelund sin Toughbook har vært et viktig verktøy på den lange seilasen. Den har vært brukt som hovedplattform for kart og navigasjon via en åpen C-MAP konfigurasjon. Den har vært koblet til en AIS-mottaker og AIS-sender for å kunne se identiteten på andre fartøy innen VHF-rekkevidde.
   – Enheten har vært brukt som kartplotter, og konfigurasjonen har gjort at vi på turen har kunnet bytte elektroniske kart med andre. Vi hadde selvsagt en backup-maskin, men denne ble det aldri nødvendig å ta i bruk. Jeg tør påstå at Panasonic Toughbook var det viktigste hjelpemiddelet vi hadde med oss på eventyret, avslutter Roar Bekkelund.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no