Meny
15.03.2017

Originalt tungtvann fra 2. verdenskrig hentet opp fra 430 meters dyp

Hvilke norske museer bør få en beholder tungtvann til sin utstilling? Samlerhuset gir bort originalt tungtvann hentet opp fra 430 meters dyp til historieinteresserte nordmenn og ønsker samtidig hjelp til å nominere norske museer som skal motta en større beholder av det autentiske krigsminnet fra 2. verdenskrig.

Kampen om tungtvannet er blant de mest omtalte historiene om norsk motstandskamp under 2. verdenskrig. Målet var klart: å hindre Nazi-Tyskland fra å utvikle en potensiell atombombe. I februar 1944 gikk fergen DF Hydro til bunns på 430 meters dyp i Tinnsjøen ved Rjukan i en motstandsaksjon. Sammen med den forsvant flere tønner tungtvann på vei til Tyskland.

Gir bort autentisk tungtvann til det norske folk
I 1993 lokaliserte norske undervannsentusiaster vraket etter DF Hydro, og etter avtale med Hydro ASA fikk de tillatelse til å hente opp tungtvannstønner, som lå mellom 60 og 70 meter fra fergen. Også i 2004 ble det hentet opp en tønne tungtvann for forskningsformål. 12 år senere, i 2016, ble det norske firmaet Samlerhuset tilbudt tungtvannet som de senere år hadde stått på lager i en garasje. Bedriften kjøpte en tønne med det originale tungtvannet og delte det opp i 5 ml store ampuller, som nå gis bort gratis til det norske folk.
   – For oss er det viktig at historien og kunnskapen om Norge under 2. verdenskrig bevares og formidles, sier styreleder i Samlerhuset og Det Norske Myntverket Ole Bjørn Fausa.

På museum
I tillegg til å gjøre tungtvannet tilgjengelig for historieinteresserte nordmenn ved å dele opp og gi det bort i små porsjoner ønsker Samlerhuset også å gjøre tungtvannet tilgjengelig for publikum ved å gi bort beholdere til tolv utvalgte norske museer.
   – Mange samlere har 2. verdenskrig som sitt største interesseområde, og jeg regner med at mange av disse vil sikre seg sin egen porsjon av det originale tungtvannet. I tillegg synes vi det er viktig å sikre at fremtidige generasjoner også gjøres kjent med historien. Ved å gjøre tungtvannet tilgjengelig for flere norske museer håper vi å bidra til å spre kunnskapen om norsk motstandskamp, forteller Fausa.
   Det er allerede bestemt at Norges Hjemmefrontmuseum og Stiftelsen Arkivet, senter for historieformidling og fredsbygging i Kristiansand skal få hver sin beholder med det autentiske tungtvannet til sine utstillinger. I tillegg får ti norske museer en beholder til sine utstillinger. Samlerhuset inviterer til å nominere kandidater som bør få det originale krigsminnet fra 2. verdenskrig. Nominasjoner kan sendes på e-post til myntoghistorie@samlerhuset.no

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no