Meny
18.04.2018

Nitelva – et av Heidenreichs største VA- prosjekt

Da Nittedal kommune ble pålagt å stoppe restutslipp til Nitelva fra deres tre renseanlegg, valgte de å koble seg på avløpet til kommunene i Nedre Romerike. Men da måtte rørsystemet der først utvides og oppgraderes.

Dette har entreprenøren Leif Grimsrud AS avd. Kystmiljø i Halden fått ansvaret for, og Heidenreich har levert mesteparten av materiellet.
3,25 kilometer med PE100-rør må sveises sammen før de blir lagt ned i Nitelva som renner rundt tangen.
   – Vi sveiser sammen de 20 meter lange rørene, og ved elvebredden hundre meter lenger nede står folkene våre og belaster rørene med betonglodd før de blir trukket ut i elva. Hvert lodd veier 1,02 tonn og de monteres med avstand på 2,55 meter, forklarer anleggsleder Jo-Are Langsholt hos Grimsrud.
Prosjektingeniør Anne Lena Stubberud og Jo-Are Langsholt hos Leif Grimsrud, avd. Kystmiljø har ansvaret for dette store VA- prosjektet.

Totalverdi på 76,7 millioner kroner
Totalverdien er på prosjektet er 76,7 millioner kroner, hvor en svært stor andel går gjennom Heidenreich. – Vår leveranse består av det primære utstyret til dette prosjektet, slik som rør, lodd, kummer og rørdeler. Verdimessig er dette det største VA-prosjektet vi noensinne har hatt, forteller inneselger VA Bente Jensen.
   – Dette er et utrolig spennende prosjekt, fortsetter hun entusiastisk. – Her inngår mange spesialdeler som slett ikke er lagervare, og det kreves god kontroll på logistikken for å få det hele til å gå i hop. For eksempel skal fire leverandører levere deler til den samme kummen. Alt skal klargjøres og sendes ned for montering i Sverige, før kummene sendes fiks ferdige hit opp til Nittebergtangen. Da gjenstår det bare for folkene til Grimsrud å sveise kummene til rørene.

En god jobb av Heidenreich
Til denne første etappen leverer Heidenreich tre kummer. Den ene er en luftekum med diameter 3000 mm, hvor det på hver side går ut 1,2 meter lange 710 mm rør, for at Grimsrud skal komme til med sveiseapparatene sine. De to andre er slusekummer på 2000 mm; med sluser på henholdsvis 400 mm og 500 mm. Betongplater i bunnen og forankringsplater montert vertikalt på rørene ut fra kummene skal holde dem stabilt på plass nede i bakken.
Pipelife og Hallingplast har levert rørene til dette prosjektet.
   – Vi valgte dem fordi vi har god erfaring med begge disse leverandørene, forteller Jo-Are. – Vi har samarbeidet med dem i mange år, og opplever at det er flinke og pålitelige mennesker som jobber der.
   Ifølge Jo-Are har leveransene har gått veldig bra. – Heidenreich har virkelig stått på og hatt meget god kontroll på logistikken. Vi måtte riktignok vente en stund på noen spesialdeler fra Tyskland, men nå har de ankommet. Dette var blant annet et stort y-stykke som går fra 710 mm til to avgreninger på 560 mm og 400 mm.
   Anne Lena Stubberud forteller at de er i rute med prosjektet. – Nå har det riktignok vært frost, og dermed har vannføringen i elva vært liten. Nå håper vi på regn og så mye vann som mulig, for at rørene skal ha god oppdrift. Glommen og Laagens Brukseierforening kan styre vannføringen lite grann, så dette løser seg nok, avslutter hun.

Se også www.heidenreich.no

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no