Meny
20.07.2015

Løste slangeproblem i lakseslakting

Et slangeproblem i laksenæringen er løst etter at TESS har utviklet en lett og fleksibel sugeslange som motstår sterke rengjøringsmidler og fettsyre. Tradisjonelle sugeslanger i markedet har normalt en levetid på bare 1–5 dager. Den nyutviklede slangen kan brukes i månedsvis før den må byttes ut.

Slangene med munnstykker er viktige hjelpemidler i slakteriene og brukes av operatørene som et uunnværlig håndverktøy i forbindelse med fiskerensingen. Brukerne stiller klare krav til sugeslangens fleksibilitet, vekt og funksjonalitet. Levetiden har vært problemet. Når slangene ikke brukes, gjøres de rene og blir liggende i aggressive rengjøringsmidler. Kjemikaliene har vært en stor belastning for de slangene som har vært i bruk. Fettsyren i blod, innvoller og fiskeslo fra laks er også aggressiv. Stadig innkjøp av nye slanger og tidsbruk til slangebytte har kostet næringen unødvendig mye.
   – Vi har prøvd flere fleksible slangetyper gjennom årene, men ingen har vært holdbare. Alle går i stykker etter kort tid. Vi skal ha fleksible slanger som er enkle å vikle rundt et håndledd. Slangene renser tusenvis av fisk hver eneste dag. De utsettes også for mange påkjenninger under bruk, forteller vedlikeholdsansvarlig Kurt Lysø ved Nils Williksen AS i Rørvik i Nord-Trøndelag. Selskapet slakter fisk for tre oppdrettere.   

Slangetest med suksess
I fjor sommer tok TESS tak i problematikken og besluttet at dette bransjeproblemet skulle løses, til beste for kundene. Etter flere måneders samhandling med en slangefabrikk var slangen klar for uttesting i lakseslakteriet i Rørvik. Testen startet i november i 2014. Først etter over fire måneders daglig bruk ble det besluttet å skifte ut slangene. Dette betyr en revolusjon i slangekostnader. Testbrukeren er meget fornøyd med resultatet.
   – Vi har funnet fram til den rette slangen. Før vi tok i bruk den nye slangetypen, har vi, i de verste tilfellene, byttet sugeslanger flere ganger daglig. Den nye typen har de egenskapene vi ser etter, konstaterer Kurt Lysø, som legger til at operatørene er kvinner som stiller klare ergonomiske krav til slangen. Slangen må både tåle mekanisk påkjenning, være svært fleksibel og enkel å håndtere. Lysø legger til at slangen har en glatt innvendig overflatestruktur som gjør den enkel å gjøre ren.

Nyutviklet polyuretan
Utfordringen for en slangeleverandør som TESS var å fremskaffe en syreresistent polyuretanslange som var like fleksibel og bevegelig som det markedet alltid spør etter. Løsningen ble å ta i bruk et nyutviklet polyuretanmateriale, som muliggjør den samme fleksibiliteten som i tradisjonelle slanger.
   Den nye slangen har fått navnet Omegatess og leveres med innvendig diameter på 1” og 1 ¼”. Slangetypen veier henholdsvis 150 og 200 gram per meter og har en bøyeradius på henholdsvis 30 og 35 millimeter. Omegatess leveres i klar transparent utførelse og har innsveiset PVC-spiral.

Satser på havbruk
TESS har i løpet av de senere årene satset mer systematisk på havbruksnæringen og har i løpet av de siste par årene introdusert nye innovative slange- og ledningsløsninger som svar på bransjens uttalte utfordringer. Flere innovative løsninger ligger på beddingen, stadig som et resultat av en nær dialog med bransjen.
   – Vi er glad for at vi kan bidra til å løse utfordringer i næringen. Vi tar alltid mål av oss til å opptre som en samarbeidspartner i tekniske løsninger som gir kunden mer effektiv produksjon, sier key account manager for Havbruksnæringen, Jan-Eric Haagensen i TESS.  

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no