Meny
02.01.2014

Fremtidens mur – slank, sterk og bærekraftig

Krav om bærekraft og bedre isoleringsevne i hus stiller store krav til fremtidens murer. En av utfordringene er bl.a. å utnytte naturens ressurser bedre og oppnå lave U-verdier uten å øke veggtykkelsen. Teglbransjen arbeider derfor for nye høyeffektive og slanke murløsninger som tar på seg denne utfordringen.

– Tidligere gjorde man murer i nybygg tykkere for å etterleve energikravene. Men hvis vi skal unngå å ende med husmurer som er like tykke som gamle borgmurer med et stort materialforbruk og lavt nettoareal, er vi nødt til å nytenke murenes konstruksjon og overveie kombinasjonen byggematerialer i tegl og isolering på nytt, sier Tommy Bisgaard fra Byggitegl.no.
   Teglbransjen er derfor i full gang med å utvikle nye bærekraftige og energieffektive løsninger som kombinerer nye typer fast isolering med nye steinformater og mørteltyper. Målet er å bevare murene forholdsvis smale, men samtidig gi dem større styrke enn de tradisjonelle murtypene.

Slanke EPS-søyler og spesialmørtel styrker muren
En av teglbransjens nye løsninger til fremtidens murer kombinerer f.eks. EPS-blokker med smalere murstein og nye mørteltyper. EPS-blokkene klebes sammen med formur og bakmur, slik at det oppstår slanke ”isolerings-søyler” som er opp til ti ganger sterkere enn tradisjonelt murverk, noe som også gir teglmuren en høyere stabilitet. EPS-søylene overflødiggjør de stabiliserende stålsøylene som ofte utgjør markante kuldebroer.
   – Umiddelbart skulle man kanskje tro at en smal mur er en ustabil mur. Men kombinert med EPS-blokkene oppnår man en styrke som er høyere enn tradisjonelle løsninger, forklarer Tommy Bisgaard, og fortsetter: – Det smarte er at det blir mulig å kombinere bedre isoleringsevne med en smalere og sterkere mur og dermed skape en mer bærekraftig løsning. Man får, så å si, både i pose og i sekk.
   Nye mørteltyper vil også bidra til bedre løsninger. Forskjellige former for spesialmørtel gjør det mulig å øke styrken mellom mørtelen og mursteinene og derved styrke muren.

Fremtidens mur er bærekraftig
Lave U-verdier for enhver pris er ikke målet for teglbransjens nye energiløsninger. Tvert imot anlegges det et livssyklusperspektiv som tar høyde for materialenes miljøpåvirkning fra produksjonsfasen og i hele murens levetid – inklusiv deponi. Her er vedlikehold og resirkulering av byggematerialer også vesentlige parametere.
   – De økte kravene til isoleringsgrad avspeiler et samfunnsmessig ønske om å skåne miljøet gjennom ekte bærekraft. Derfor bør man ikke nøye seg med å se på byggematerialenes isoleringsevne. Man bør også sikre seg at kombinasjonen av materialer i fremtidens murer påvirker miljøet minst mulig i hele byggevarens livssyklus. Det er det vi arbeider ut fra i de nye tegl- og isoleringsløsningene, forteller Tommy Bisgaard.

Tegl er en miljøriktig løsning
Tegl består av leire og er et 100 prosent naturmateriale. Det inneholder ingen giftige stoffer, krever stort sett ikke noe vedlikehold og har en holdbarhet på over 100 år.
   Utvinning av tegl etterlater ingen arr i landskapet fordi muld og overjord legges tilbake igjen etter utgraving av leiren. Til brenning av tegl anvendes dessuten primært naturgass som gir det laveste CO2-utslippet pr. energienhet av de fossile brennstoffene.

 Les mer om tegl på www.byggitegl.no

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no