Meny
25.08.2017

Forkullet Kebony-kledning fremhever særpreget design

Arkitektparet David Stanley og Romy Grabosch gjorde nylig om leiligheten i første etasje i John Ruskin Street i den livlige bydelen Southwark, sør i London. Nå har familien fått drømmeboligen tilpasset familiens behov og med et iøynefallende, panelkledd tilbygg med åpning mot hagen Fokullet Kebony-panel fra Shou Sugi Ban på baksiden og sidene av tilbygget gir en særpreget og varig vakker trefasade.

I løpet av karrieren har David arbeidet på mange prestisjefylte prosjekter i Montreal, Paris og London og blant annet bidratt til utformingen av EU-parlamentet i Strasbourg og jernbanebroen London Borough Viaduct, som går parallelt med den gamle jernbanebroen over Borough Market. Han har spesialisert seg på eksklusive leilighetsprosjekter, og det personlige ombyggingsprosjektet hans er så nær perfeksjon det er mulig å komme, helt i tråd med mottoet hans: «Livet er for kort til å ta dårlige designbeslutninger». Også Romy er arkitekt, tilknyttet firmaet Jestico+Whiles og har jobbet på mange prisbelønte prosjekter av høy kvalitet.

Bærekraft og miljøvennlighet
Visjonen bak prosjektet var å skape et lyst og åpent oppholdsrom for familien ved å lette adkomsten til hagen og utnytte uteplassen som et ekstra rom. Det nøye planlagte tilbygget dekker den voksende familiens behov i en tid da stadig økende boligpriser gjør det lite fristende å flytte på seg. Bærekraft og miljøvennlighet var et viktig stikkord for utformingen, og arkitekten valgte Kebony Clear Minami No fra Shou Sugi Ban på grunn av materialets gode bærekraft og fine, forkullede finish. Panelkledningen passet dessuten perfekt inn i tilbyggets unike geometri. Kebonys teknologi bygger på en patentert, miljøvennlig prosess der bærekraftig trevirke varmes opp sammen med furfurylalkohol, som er et biprodukt fra jordbruk. Celleveggene trekker til seg polymervæsken, slik at treets robusthet og dimensjonsstabilitet forbedres, og trevirket får egenskaper som kan sammenlignes med de fineste tropiske tresorter.

Eldgamle teknikker
Tidligere hentet japanske snekkere drivved fra sjøen. Drivveden ble til dels brukt fordi den var svært hard, til dels fordi saltvann og røft vær gav den et fint, slitt utseende. Etter hvert gjorde imidlertid den store etterspørselen det vanskeligere og vanskeligere å skaffe drivved. Japanske snekkere begynte derfor å brenne trevirket for å gi det et forkullet og skjørt utseende. Selskapet som skjuler seg bak navnet Shou Sugi Ban, et japansk uttrykk som kan oversettes med brent sedertre, holder til i Storbritannia og produserer trevirket ved hjelp av eldgamle teknikker som brenning, børsting og værbehandling, og nylig har de føyd til Kebony på produktlisten sin for å kunne levere et produkt med et virkelig unikt utseende.

Brukervennlig materiale
På spørsmål om hva som var målet med prosjektet, svarte Romy og David følgende: – Utgangspunktet for ombyggingen var at den skulle dekke vår voksende families behov. På typisk londonsk vis ønsket vi å gjøre om i stedet for å flytte, og vi snudde opp ned på planløsningen for å skape et stort, åpent oppholdsrom med spiseplass og en sømløs overgang til hagen. Ved å velge forkullet Kebony-kledning fra Shou Sugi Ban fikk vi en varig fasade som ikke krever annet vedlikehold enn alminnelig rengjøring, av et materiale som er usedvanlig enkelt å jobbe med. Jeg vil så absolutt anbefale dette materialet både til kundene mine og til andre arkitekter.
   Kebonys internasjonale salgssjef Adrian Pye supplerte med følgende: – Det er flott å se hvordan Shou Sugi Ban nok en gang har brukt Kebony-kledning. Sluttresultatet er både svært holdbart og iøynefallende. Vi vil gratulere eiere og arkitekter Romy og David med sin nyskapende utforming og gode evne til å sette visjonen sin ut i livet.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no