Meny
12.08.2004

Sommer på flaske

Lyst og lett. Alle de norske bryggeriene produserer minst ett sommerøl hver. En tredel av ølet vi drikker gjennom året, glir ned om sommeren.
Sesongøl er blitt populært, og i sommer tappes det langt flere typer sommerøl enn det er bryggerier i landet. 

Mens juleølet er mørkt og sødmefullt, skal sommerølet være lyst som sommernettene. Det skal være et naturlig følge til sjømat på skurte svaberg, og til grillmåltider i grønne hager.

Det er hele 13 norskproduserte typer sommerøl i butikkene i år. I tillegg kommer importerte varer og lyse øltyper som finnes i hyllene året rundt. Det er også et eget alkoholfritt sommerøl å finne i butikkene.

Viktig sesong
I løpet av de tre sommermånedene i fjor ble det solgt 68 millioner liter øl. Totalsalget for hele året var på 227 millioner liter. 

– Været de neste ukene betyr mye for hvordan salget blir i sommer, sier informasjonssjef Aina Lunde i Bryggeri- og mineralvannforeningen til nyhetsbyrået Newswire.

For bryggeriene er sesongøl viktig, og objektive øltester betyr mye når nytt sesongøl skal presenteres. Scorer man høyt, innebærer det at varene kan kjøpes over hele landet. Macks Ølbryggeri i Tromsø har gjort det skarpt i tester for både jule- og sommerøl. 

– Det betyr mye å være litt annerledes. Navn som X-mas og smrprty kombinert med nytenkende design og litt annen smak har gitt uttelling, sier produktsjef Marit Stagrum Ottem i Macks Ølbryggeri.

Salget av sommerølet fra dette bryggeriet økte med 90 % i fjor. – Emballasje er det viktigste vi har, og vi vet at riktig design påvirker salget, sier Ottem.

Hele landet
Fra Tromsø i nord til Skien og Egersund i sør satses det på sommerøl. Berentsens Brygghus, alias tradisjonsrike Egersund Mineralvandfabrik, lanserer sommerbrygg for første gang.

– Ølet er lyst og lett, men med en fin kornsmak som er avrundet med bitter humle. Det er et karakteristisk lyst øl med litt mer hold i, forteller daglig leder Harald Berentsen.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no