Meny
12.06.2004

Fredriksbergs sykehus satser på sikker medisinering av pasientene

Armbånd med strekkode, skanner, bærbar datamaskin og trådløst nettverk gir sikker medisinering både for pasienter og personale.
Vi ønsker å øke kvaliteten og høyne sikkerheten både for pasienter og personale ved hjelp av elektronisk pasientmedisinering, EPM, sier Jeppe Hansen, overlege og prosjektleder for EPM ved Fredriksbergs sykehus i København.

For tre år siden ble det startet et pilotprosjekt for å se hvordan medisineringen kunne bli sikrere og tryggere både for personalet og pasientene på Fredriksbergs sykehus i København. I løpet av året vil alle avdelingene ha tatt i bruk det nye systemet. Nå henvender andre sykehus i Norden seg til Jeppe Hansen for å lære mer om elektronisk pasientmedisinering, EPM.

Mindre feilbehandling og misforståelser
Det forekommer dessverre feilbehandlinger og misforståelser innenfor sykepleien. Blant annet har det skjedd sammenblanding av pasienter med liknende navn, eller når pasienten ikke taler landets språk så godt.

Andre tilfeller kan gjelde spedbarn, eldre personer eller personer med store funksjonshemminger, som kan ha vanskeligheter med å kommunisere. Et annet problem ved medisinering kan også være at legens håndskrift er vanskelig å lese, sier Jeppe Hansen.

Når pasienten kommer til sykehuset, blir vedkommende registrert og får et armbånd med en strekkode. Informasjonen på strekkoden er koblet til pasientens personopplysninger. Når pasienten møter legen, blir det registrert hvilken medisin og dosering som skal ordineres.

Ved hver visittrunde skriver legen inn eventuelle endringer i doseringen av medisineringen på sin bærbare datamaskin ved siden av pasientens sykeseng, og informasjonen blir direkte tilgjengelig i pasientens medisinjournal gjennom det trådløse nettverket.

Når sykepleieren fordeler medisinen, skannes medisinforpakningen for å kontrollere at det anvendes riktig medisin. Ved valg av feil medisin alarmerer programmet om dette, slik at misforståelser unngås.

Når sykepleieren deretter skal dele ut medisin til pasientene, identifiserer hun først seg selv ved å skanne sin egen identitet fra sitt personlige ID-kort. Dette gjør at det går an å spore hvem som delte ut medisinen, samt nøyaktig tidspunkt.

Deretter leser sykepleieren av strekkoden på pasientens armbånd med en skanner. All informasjon om dosering og type medisin blir tilgjengelig på en håndholdt datamaskin.
 
Fornøyd personale og pasienter
Personalet har mottatt den nye arbeidsrutinen på en positiv måte. – Både leger og sykepleiere setter pris på den nye, sikre måten å arbeide på, selv om en del trodde det skulle bli mer administrasjon.

Men i og med at legen selv skriver inn ny ordinering ved pasientens seng, slipper man å diktere og derved hele papiradministrasjonen. Dessuten er informasjonen direkte tilgjengelig for øvrig ansvarlig personale gjennom den trådløse oppkoblingen, forteller Jeppe Hansen.

Også pasientene er fornøyde. Jan Nielsen forteller at han føler seg trygg med systemet. Det er ingen risiko for feilbehandling, fordi systemet sikrer at riktig pasient får riktig medisin med strekkode og hånddatamaskin, sier han og viser frem armbåndet sitt. Materialet i armbåndet er mykt og allergitestet, for ikke å irritere håndleddet.

Strekkoder brukes også til informasjon om svar på prøver fra laboratoriet, blodposer og organer som skal transplanteres. Før måtte legen vente på å få informasjon fra labben via faks, men nå kan prøveresultatene hentes ned via den bærbare datamaskinen som legen har med seg på visittrunden. På den måten kan pasienten få resultatet fra prøvene direkte.

Utviklet at Zebra Technologies
Zebra Technologies har utviklet flere produkter for automatisk identifisering (Auto-ID) som brukes innenfor helse- og sykepleien, blant annet strekkoder til pasientbånd, innholdsdeklarasjon på blodposer, merking av organer til transplantasjoner, resepter og medisinforpakninger, samt merking av prøver og laboratorietester. 

Vi hos Zebra synes det er viktig å bidra til en sikrere medisinering innenfor sykepleien. Det har vist seg at antall feilbehandlinger og andre misforståelser innenfor sykepleien reduseres med EPM.

Det er en enkel og kostnadseffektiv måte å gi trygghet på, både til pasienter og sykehuspersonalet. Vi ser at andre bransjer allerede benytter seg av strekkodemerking for å få økt kontroll og sikkerhet for varer, kolli og produksjon, for eksempel innenfor lager, industri og transport, sier Bo Simon Larsen, salgssjef for Zebra Technologies i Norden.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no