Meny
20.05.2004

Heftig bredbånd i havgapet

Mens Stortinget diskuterer hvordan hele folket skal få tilbud om bredbånd, går distriktene løs på oppgaven selv.
Vi har ikke tid til å vente, sier ordføreren i Øksnes i Vesterålen. Nå skaffer flere utkantkommuner seg superbredbånd på egenhånd. I midten av mars gjorde Stortinget vedtak om at alle skulle ha tilbud om bredbåndadgang innen 2007.

Politikerne har ikke sagt hvordan de skal finansiere garantien, og da kan det jo fort bli 2017 før den blir gjennomført, sier ordfører i Øksnes, Per-Ole Larsen, til nyhetsbyrået Newswire.

De tre Vesterålen-kommunene Øksnes, Sortland og Bøe har satset 12 millioner kroner for å skaffe innbyggerne tilgang til bredbånd.

I dag har vi bare vanlige ISDN-linjer. Skal vi beholde næringsvirksomheten, og helst få ny, er det helt nødvendig å tilby bredbånd. Vi hadde ikke tillit til at storsamfunnet skulle skaffe oss dette, og satte i gang selv, sier Larsen.

Mer enn Internett
Det er bredbånd med superkapasitet de tre kommunene i havgapet nå bygger ut. Den fiberoptiske kabelen fra kraftselskapet Vesterålskraft Nett gir 100 Mbs bredbånd inn til kunden.

Brukeren kan få telefon, fjernsyn med opptil 40 kanaler og internettforbindelse på 2 eller 10 Mbs – alt via bredbåndet. Systemet gir også muligheter til å leie video via nettet og se fjernsynsprogrammer når man selv ønsker det.

”Varene” sendes fra Lyse Teles produksjonsmiljø i Stavanger til Vesterålen via Bane Teles landsdekkende fibernett. Interessen i distriktene er stor for siste nytt innenfor bredbåndsteknologi.

Siden vi koblet opp den første kunden høsten 2002, har vi fått 6000 kunder. Ytterligere 13 000 står på venteliste, sier Toril Nag, administrerende direktør i Lyse Tele.

Kjerneområdet til Lyse er Rogaland, men selskapet, som leverer bredbånd til hele landet, har inngått leveringssamarbeid med en rekke kommuner og energiselskaper som bygger egne nett – blant annet Sandefjord kommune, Hadeland Energi og nå altså Vesterålskraft Nett.

Det er blant annet brukernes mulighet til å få alt fra én leverandør som tiltaler markedet, i tillegg til at dette er fleksible og fremtidsrettede fjernsynstjenester. Mange kunder legger også stor vekt på tilgangen til å kunne ringe kostnadsfritt til andre abonnenter, sier Nag.

I en fersk rapport spår analyseselskapet Norsk Telecom at telefonering via Internett kommer til å tappe Telenor for hele 400 000 abonnenter allerede innen 2006.

Holder fristen
Leder av Stortingets næringskomité, Olav Akselsen (Ap), er utelukkende positiv til at kommuner i utkantstrøk setter i gang på engenhånd. Utviklingen går i et voldsomt tempo, og markedet kommer i stor grad selv til å sørge for bredbåndtilgang.

Vår jobb er å sørge for at de ti prosentene i utkantstrøk som ikke kommer til å bli dekket av markedskreftene, også får bredbånd, sier Akselsen. 

Da stortingsflertallet vedtok at alle skulle få bredbånd innen 2007, mente mindretallet av SV, Sp og Frp at satsingen var for liten, og foreslo etablering av et eget bredbåndfond på tre milliarder kroner.

Vi kan ikke i dag vite hva behovet kommer til å være i 2007, til det går utviklingen for raskt. Derfor ble flertallet enige om å stille klare krav om økte bevilgninger, men på årlig basis, sier Akselsen.

På dette grunnlaget tror han bredbåndstilgangen vil være sikret innen den selvpålagte fristen.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no