Meny
18.04.2004

Havre som tapet

Biritapet er et håndlaget naturprodukt laget av havreaks. Tapetet, som blir produsert på Biri mellom Gjøvik og Lillehammer, pryder blant annet veggene i Sikkerhetsrådets sal i FN-bygningen i New York, den norske ambassade i Tokyo og det Kongelige Norske Slott i Oslo. Selskapet har vunnet både design- og produktpris. 
Startet som et eksperiment
Det hele startet med at Klare Semb fra slektsgården Semb på Biri prøvde å veve med andre materialer enn det som var vanlig i 1938. Det første tapetet ble lagd av julenek og plassert på veggen i spisestua på gården.

Fagfolk ble inviterte til å uttale seg om det nye produktet. Arkitektene Arneberg og Paulsson ble så begeistret for tapet at de ville bruke det i Oslo Rådhus. Siden har produksjonen av havretapet fortsatt på Semb.

Fra hånd til maskin
Halmen dyrkes på Semb gård og kuttes med en gammeldags selvbinder. Inntil 1950 foregikk produksjonen manuelt i vevstoler, men i 1950-årene gikk man over til maskinell produksjon. Fordelen med det var at man kunne produsere tapet i høyder på 240 cm. Produksjonsprosessen er ytterligere effektivisert ved at man har tatt i bruk en maskin som kan sortere og pusse halmen.

Tapetet består av en kombinasjon av halm og tråder i ulike fargenyanser. Mønstrene kan derfor variere. Tapetet leveres på rull i tre forskjellige høyder: 240 cm, 255 cm og 300 cm.

Lang holdbarhet
Tapetet har høy kvalitet og lang holdbarhet. Det hevdes at det er like fint etter 40 år på veggen. Det er også lysekte, slik at det ikke blir merker etter bilder som har hengt på veggen. Det blir heller ikke merker etter spiker- og skruehull.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no