Meny
09.03.2012

Lesjøfors utvikler verktøy for Ericsson-oppfinnelse

En helt ny måte å tilvirke såkalte bikuber som forbedrer ventilasjonen i kretskortfylte elektronikkmoduler, er utviklet av Ericsson. I nært samarbeid har Lesjøfors tatt fram et unikt verktøy for forming av den bikubeformede platen.
For å forbedre ventilasjonen i elektronikkmoduler der det kreves elektromagnetisk avskjerming, brukes ofte såkalte bikuber. Bikuber er plater med lettvektstruktur, formet som en sekskantet bikube, som gir overlegne ventilasjonsegenskaper. 

Luftgjennomslippet er på hele 95 prosent sammenlignet med tidligere 55–60 prosent hos tradisjonelt gjennomhullede plater. Ericsson har nylig utviklet en ny metode for å forme de bikubeformede platene som effektiviserer tilvirkningsprosessen.

Design og tilvirkning av prototypeverktøy
Ericsson har i mange år hatt et nært samarbeid med Lesjøfors i ulike utviklingsprosjekter.

Det var derfor naturlig for Ericsson å bruke Lesjøfors som utviklingspartner for verktøykonseptet til den nye tilvirkningsmetoden av bikuber. 

Samarbeidet er veldig spesielt siden Ericsson er eier av patentet, mens Lesjøfors har kunnskapen og kapasitet til å utføre selve formingen som er en meget nøyaktig og krevende teknikk. 

– Prosjektet startet i mars 2009, så prosessen har vært lang, og vi har vært samtalepartner helt fra starten av. Vi begynte med en forstudie hvor vi så på muligheter og eventuelle problemområder. Etter dette jobbet vi med å ta frem to prototypeverktøy. Ett i mindre skala og ett for produksjon av fullskala prototyper i samsvar med serieproduksjon av verktøykonseptet, forteller Marcus Hartvigsson, prosjektansvarlig hos Lesjøfors i Värnamo.

Interessant for andre bransjer
Den nye tilvirkningsmetoden har vekket stor interesse. Flere bedrifter fra ulike bransjer har tatt kontakt om den nye teknikken etter en artikkel i et teknisk fagblad i Sverige.

– Vi ser et stort forretningspotensial i dette. Det finnes mange bransjer der bikubeplater allerede brukes på grunn av sine overlegne ventilasjons- og skjermingsegenskaper. Problemet er at produksjon av disse platene i dag er relativ kostbar. Vi jobber nå for å få konseptet for serieproduksjon til å bli mer konkurransekraftig sammenlignet med tradisjonelle produksjonsmetoder, forklarer Marcus Hartvigsson.

For mer informasjon ring Marcus Hartvigsson på tlf.: +46 370-69 45 23 eller e-post: marcus.hartvigsson@lesjoforsab.com

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no