Meny
29.04.2011

Passivhus som puster

Det ble satt nye standarder innenfor bærekraftig bygging da Xella under Bau-messen i München presenterte sin nye Ytong porebetongblokk, med en lambdaverdi på bare 0,06

– Ytong med lambda 0,06 er en massiv, naturlig, mineralsk blokk, basert på 100 prosent porebetong, forteller daglig leder Thom Erik Pape hos Xella Norge AS. 

Han forventer å kunne tilby Ytong med den nye isolasjonsstandarden allerede denne våren og ser frem til å kunne vise markedet en lang rekke nye muligheter innenfor både energieffektivitet og bærekraftige bygg. 

Vekker oppsikt
Ytong-blokken med lambda 0,06 vekker i følge Pape oppsikt. Først og fremst fordi de høyere kravene til energieffektivitet i boligen oppfylles, og det enkelt og med god margin.

Produktet oppnår sin høye grad av varmeisolering, med en lambdaverdi på 0,06 W/mK og en U-verdi på bare 0,11 W/m2K, ved en kombinasjon av to lag porebetong og en kjerne av supervarmeisolerende Ytong Multipor.

Disse tre lagene med porebetong produseres i én produksjonsprosess. I tillegg er det mange fordeler ved monteringen.

Med det varmeisolerende funksjonslaget med Ytong kan Ytong-blokk med lambda 0,06 bearbeides både enkelt, raskt og sikkert.

Varmeisolering og murkonstruksjon monteres samtidig, i én arbeidsprosess.

Dette er en betydelig fordel, både tids- og kostnadsmessig sammenlignet med andre konstruksjoner, der integrasjonen av varmeisolering, dampsperre m.m. krever flere ekstra arbeidsprosesser.

Et naturvennlig produkt
Pape forteller videre at de viktigste komponentene i alle byggematerialer fra Xella er naturlige råstoffer som sand, kalk og vann.

Dette er stort sett utømmelige ressurser og danner også basis for den nye Ytong-blokken. Råstoffene utnyttes optimalt i produksjonen ved å bruke én m3 råstoff til fremstilling av minimum fem m3 ferdig byggemateriale.
  
Ved selve produksjonen av byggematerialet står også det miljøvennlige i forgrunnen. Den hvite Ytong-blokken herdes ved en temperatur på 180° til 200 °C.

Dampen brukes flere ganger, fordi den mellomlagres i dampakkumulatorer og kan hentes inn igjen etter behov.

Dermed spares energi, og man unngår å belaste naturen med varm damp og hett spillvann.
  
Hvis energinivået ikke lenger er tilstrekkelig for produksjon, brukes spillvarmen til oppvarmingsformål.

Det skal brukes om lag tre gigawattimer primærenergi pr. år. Det tilsvarer den energimengden som kan varme 150 eneboliger pr. år.

Ved å redusere det nødvendige forbruket av primærenergi har XeIIa tilsvarende redusert biproduktet, CO2, med ca. 600 tonn/år.

Miljøsertifisert
Ettersom produktet fra start er miljøvennlig gjennomtenkt, har Ytong-blokken, som resten av Xellas sortiment, miljøsertifikater som oppfyller globale standarder.

For eksempel bekrefter miljøproduktdeklarasjonen fra Institut Bauen und Umwelt (IBU) i henhold til ISO 14025, at Ytong porebetong er fri for skadelige stoffer, den frigir ikke farlige emisjoner og utviser en fremragende miljøbalanse.
  
– Man har fått sertifiseringen fordi porebetong ikke avgir noen form for uheldige gasser.

Porebetong kan for øvrig heller ikke brenne, og med porebetong i yttervegg får man ingen kuldebroer.

Siden det ikke behøves noe plast for isoleringen kan slissearbeid for skjult elektrisk/VVS anlegg monteres hvor som helst.

Jo enklere det er, desto mindre kostbart blir det selvfølgelig også, forteller Pape.


Passivhus er fremtiden
– Passivhus er fremtiden, og myndighetene har som mål at alle nye boliger som bygges fra og med 2020, skal være tilnærmet passivhus standard, fortsetter Pape, før han peker på at utfordringene rundt denne standarden er store for leverandørene. Noen vil derfor forsvinne, mens andre vil komme til.
  
Han peker også på at det er stor uenighet om hvor sunt eller usunt det er å bo i et passivhus. Spesielt gjelder det spørsmålet om passivhus blir så tette at inneklimaet vil gjøre dem helseskadelige? 
  
– Det vi kan være enige om, er at det må stilles store krav til materialene og ikke minst utførelsen når det skal bygges passivhus.

De fleste er nok også enige om at konsekvensene ved feil bygging kan være svært alvorlige.

Det stilles strengere og strengere krav til tetthet, og dette skaper utfordringer for inneklimaet vårt, fremholder Pape.

Garanterer inneklima
Mange snakker om hvordan man med tradisjonell passivhusteknologi teiper rundt vinduene for å få huset tett nok.

Og om hvordan det er krise om man punkterer plasten innvendig. Derfor er det svært mange arbeidsoperasjoner i en slik konstruksjon, og dette sammen med alle materialene, vil gjøre det svært kostbart å bygge seg sitt nye hus.
  
– Med passivhus bygd i porebetong, som Xellas Ytong, har vi en garanti for optimalt inneklima. Porebetong inneholder, som tidligere nevnt, bare naturens egne råstoffer, som sand, sement, kalk og vann.

Hele veggens tykkelse og høyde isolerer, samtidig som den puster. Her skal det ikke brukes plast, konstaterer Pape og viser til at råbygget dermed heller ikke kan ikke angripes av sopp eller råte.

Vannlekkasje, intet problem
– Ytong-blokkene er i tillegg varmemagasinerende og tar ingen skade av fukt, fortsetter han.

Om man er uheldig og får en vannlekkasje, vil materialet etter reparasjon få tilbake de samme isolerende og bærende egenskapene.

Dette gjør porebetong til et trygt materiale å bygge med i værutsatte områder, sier han. 
  
Det som skjer, er at porebetong er et pustende material på samme måte som Gore-tex.

Det betyr at kondens som oppstår på grunn av forskjellen mellom ute- og innetemperatur, ikke hindres av et tett sjikt i veggens konstruksjon.

Overskudd av kondens vil avgis på veggens utside.
  
– Med Xella får man en leverandør av hele råbygget og samtidig et bygg som spiller sammen.

Man får minimale spenningsforskjeller mellom bygningsdelene. Den dagen bygget av en eller annen grunn må rives, kan porebetong derfor tilbakeføres til naturen i sin helhet.

Det gjelder for eksempel isolerende fyllmasse, avslutter daglig leder hos Xella Norge AS, Thom Erik Pape. 

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no