Meny
11.04.2011

Stinger Technology beveger seg ut på dypt vann

Stinger Technology i Stavanger benytter i dag en av verdens minste fjernstyrte undervannsfarkoster, VideoRay, til inspeksjon av egne systemer og sine kunders installasjoner.
– Vi er meget godt fornøyd med samarbeidet til Miltronic og produsenten VideoRay, sier daglig leder Bjarte Langeland i selskapet.

– Vi er nok en forholdsvis krevende kunde og er avhengig av en leverandør med kort responstid.

Den lille undervannsfarkosten ble valgt fordi den har god spesifikasjon, stabilitet og driftssikkerhet.

I tillegg regnes produsenten for å være den største av slike systemer på verdensmarkedet.

Ved å tilrettelegge for bruk av slike små enheter kan vi gjøre operasjonene sikrere, mer kostnadseffektive og rasjonelle, understreker Langeland.

– Slike små undervannsfarkoster benevnes i markedet i dag som MicroROV.

Verdens minste ROV
VideoRay er en av verdens minste fjernstyrte undervannsfarkost. – I Norge er det solgt over 100 enheter av farkosten.

Den benyttes blant annet til inspeksjon av rørledninger og plattformstrukturer der det er vanskelig å komme til for tradisjonelle ROV-er, sier produktsjef Jonny Østvand i Miltronic AS, som er forhandler av systemet.


Lang fartstid
Miltronic er markedsleder på fleksible spesialkabler i Norge. Firmaet som ble etablert i 1968, er lokalisert på Eikhaugen industriområde sør for Drammen.

Virksomheten er basert på leveranse av den oljebestandige og fleksible styrekabelen Ölflex. Selskapet har 30 ansatte, og omsatte i 2009 for ca. 90 millioner kroner.

– Vårt engasjement med VideoRay startet med ønske om levering av vår spesialkabel til undervannsbruk, såkalte umbilicals, sier Østvand.


Lekkasjedeteksjon
Stinger Technology har i samarbeid med Norges Geotekniske Institutt (NGI) utviklet systemet (LeakROV) for lekkasjedeteksjon av gass under vann.

VideoRay-en er et viktig element og en integrert del av systemet. Utstyret er testet fra kai, offshore og i laboratorium.

– Markedet for dette produktet er stort.

Nå planlegger vi å undersøke hvordan instrumentene vil oppføre seg over en lengre tidsperiode under realistiske forhold, sier Langeland.

Han legger til at LeakROV kan taues etter et fartøy, plasseres på havbunnen eller opereres som et permanent system fast installert der.


Voksende marked
For ett år siden var Langeland på utkikk etter et enkelt ROV-system som kunne inspisere og filme større roboter og observere hvordan de oppfører seg i bruk.

–Vi oppdaget raskt et voksende marked innenfor aldrende plattformer med behov for små og enkle fjernstyrte undervannsfarkoster.

Disse kan ikke erstatte en stor arbeids-ROV, men er ideell for inspeksjonsoppdrag inne i strukturen som oljeplattformene står på med begrenset tilgjengelighet.

Mange av oppgavene som utføres, er rene filmoppdrag.

Vi har kunder blant flere av de største olje- og serviceselskaper på norsk sokkel. VideoRay kan benyttes rundt plattformer eller på rørledninger installert på havbunnen.
Operatører ønsker å ha full kontroll over sine undervannsinstallasjoner for å kunne drive sikkert, uten forurensning og med en lønnsom drift, sier Langeland.


Kryper inn i trange rør
Fra Mexicogulfen finnes eksempler på bruk av MicroROV koblet til og operert fra en større arbeids-ROV.

Den kan plugges til den store, bli med til bunns og frigjort for oppgaver der den store ikke kommer til.

– Den kan krype inn i små rør eller plattformstrukturer som er vanskelig tilgjengelig, sier Langeland.

– Det er uaktuelt å eie store arbeids-ROV-er selv. Vi vil basere våre tjenester på prosjektsamarbeid med andre leverandører der utstyret er nødvendig for å utføre oppdrag.

Utvikling innenfor MicroROV-teknologi blir drevet frem av svært mange brukere, produsenter som Videoray og tredjepartsleverandører.

Dette har ført til at Micro ROV` på mange områder er fullt på høyde teknologisk med sine mye større slektninger.

Utfordringer ved bruk av MicroROV
– Utfordringene ligger ikke i selve bruken av utstyret under ideelle forhold, men i hvordan systemet skal kunne opereres i Nordsjøen med bølger, vind og strøm ”inne” i en plattformstruktur.

Evnen til å kunne planlegge, sette seg inn i hvilke krav operatører stiller til arbeid offshore samt videreutvikle utstyr og tjenester er viktige egenskaper vi ser etter hos dem vi ønsker å knytte til oss, sier Langeland.

– I disse dager jakter vi på nyansatte som vil bli med på et stort eventyr.

Stort nedslagsfelt
Miltronic startet salget av VideoRay i 2007. Produktet er blant annet levert til Forsvaret, politiet, redningstjenesten og Fiskeridirektoratet.
  
–Aker-konsernet bruker systemet for å kontrollere eventuell lekkasje på sine offshorepumper.

Oppdrettsnæringen bruker den til undersøkelse av merder og kjettingfortøyninger, forteller Østvand.

Kraftig inspeksjonsverktøy
Christian Skauge, som er salgsansvarlig for undervannsteknologi i Miltronic, mener VideoRay er et meget kraftig inspeksjonsverktøy som kan benyttes til ulike behov.

Skauge har tidligere vært redaktør i bladet Dykking og kom til Miltronic i begynnelsen av desember 2010.
  
– Det kan være alt fra fiskeoppdrett, yrkesdykking til søk etter savnede personer.
De fjernstyrte videokameraene foran og bak muliggjør overføring av informasjon til overflaten.

Systemet er beregnet på inspeksjon og beveger seg med en hastighet på opp til 4,2 knop.
 
Flere bruksområder
– Markedet for micro-ROV-er vokser, sier Skauge.

I tillegg til det vi oppfatter som våre tradisjonelle kunder, er det også et behov for undervannsinspeksjon hos vannverk, kraftstasjoner, vanntårn m.m.

Næringer som arbeider i vann, vil før eller siden få behov for VideoRay.


Lavere inngangsbillett
– Markedspotensialet er stort fordi grunnlagsinvesteringen for systemet er lavere enn med større ROV-er.

I tillegg er sjøsettingen betydelig enklere. De er enkle å betjene og krever lite opplæring.


Inspeksjonsoppdrag
– VideoRay veier bare 4,5 kilo og har en lengde på ca. 30 cm og bredde på 25 cm. Den kan utstyres med gripearm og sonar, sier produktsjef Østvand.

– I tillegg kan den leveres med navigasjonssystem slik at rutemønster (søkergrid) kan legges inn.

Systemet har også instrumenter for måling av skrogtykkelse, opphenting av vannprøver og måling av radioaktivitet, avslutter han.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no