Meny
24.02.2010

Glava ruster seg til miljøkampen

Med nye produkter, moderne smelteovner, nytt komprimerings- og pakkeanlegg og forbedret logistikk står Glava godt rustet til å møte markedets krav om mer isolasjon og mer effektive isolasjonsprodukter i fremtiden.
For nå handler det ikke bare om god isolasjon. Vi snakker om et energiforbruk i nye boliger helt ned mot 0 i et tidsperspektiv på 18–20 år.

Og da stilles det store krav til produkter innenfor tetting og isolasjon.

Vi møter en entusiastisk Jon Karlsen på fabrikken i Askim.

Han leder bedriften, som i gjennom de siste seks årene har investert 6–700 millioner kroner i maskiner og utstyr for å stå best mulig rustet til å møte krav fra myndigheter, entreprenører, håndverkere og byggherrer for å oppnå målet om minimalt energiforbuk i bygg.


Full modernisering
Vi spør Jon Karlsen hva som konkret er gjort av modernisering i fabrikkene i Askim og Stjørdal.
  
– Vi har skiftet ut smelteovnene både på fabrikken i Askim og Stjørdal for å effektivisere og forbedre produksjonsprosessen. Vi har videre investert i nye komprimeringsanlegg og pakkeanlegg.

Vi har blant annet verdens raskeste pakkemaskin innenfor mineralullindustri. Hele maskinparken er byttet ut, og vi har dessuten effektivisert logistikken ved å samle tre lagre i ett, forklarer Karlsen.  
  
– Dere har lansert et nytt produkt Extrem 33. Hva er nytt egentlig?
  
– Når kravene til energieffektive bygg skjerpes, må også produktene forbedres. Extrem 33 er et isolasjonsprodukt skapt gjennom en forbedret og mer konstant fibreringsprosess, slik at produktet gir bedre isolasjonsevne enn en isolasjonsplate av samme tykkelse.

I praksis betyr det at man vil oppfylle kravene til isolasjon med mindre isolasjonstykkelse.
  
– Når vi først snakker om produktegenskaper. Glava består av smeltet glass, ikke sant?       
  
– Ja, og hele 70 % av glasset som settes inn i produksjonen, er resirkulert. Firmaet het jo tidligere Glassvatt AS. Glava er en forkortelse av dette navnet.

Glasset blir smeltet i store ovner.

Enkelt forklart skjer prosessen videre ved at det smeltede glasset slynges rundt, og det skapes små fibrer, som fester seg til hverandre ved hjelp av et tilsatt bindemiddel og gjennom en herdeprosess.


Totalleverandør av isolasjon

Karlsen forteller at Glava er en totalleverandør av tetteprodukter til bygg, og at de nå tilbyr et helt nytt tetteprogram i samarbeid med amerikanske Dow Chemical Company.    
  
Tettesystemet kan tilpasses alle typer bygg og benyttes på hele byggets vegg- og takflater, rundt vinduer og dører, piper, takhatter og diverse gjennomføringer.
  
Karlsen forteller at tetteproduktene og isolasjonsproduktene for øvrig ble brukt på det første katalogbaserte passivhuset i Bodø, som ble presentert tidligere i år, der statsråd Liv-Signe Navarsete fikk æren av å fullføre isoleringen.  


75-årsjubileum

Glava fyller 75 år 10. oktober dette året. Da ble Den Norske Fabrikk for Glassvatt og Isolasjon AS stiftet av den norske industrieieren Jens Bull.

Produksjonen av glassfiberisolasjon, som var en helt ny oppfinnelse, skulle skje på lisens fra tyske oppfinnere.

Fabrikken ble etablert i Askim, der den fremdeles ligger, og et salgsselskap ble opprettet i Oslo.

I de 75 årene som har gått, har mye skjedd både når det gjelder navn, produkter og produksjonsomfang. Det er blitt etablert fabrikk i Stjørdal, og konsernet består, forruten morselskapet, av Askim Mekaniske Verksted, Isolitt og Norild.

Rundt 500 medarbeidere holder hjulene i gang hver eneste dag, og omsetningen ligger på rundt 1,3 milliarder kroner.

Produksjonen skjer fremdeles på lisens, men nå fra den franske industrigiganten Saint-Gobain, som har kjøpte opp rettighetene fra de tyske oppfinnerne.       

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no