Meny
17.11.2009

Lokker musa med peanøttsmør

Musefellene er ikke som før. Nå kan du for eksempel få en musefelle i plast som kommer ferdig utstyrt med en klump fristende peanøttsmør, plassert like under utløsermekanismen.
– Mange syns det er ekkelt å fjerne døde mus i en vanlig musefelle. Vi selger stadig mer av peanøttsmørmodellen. Den er laget slik at du ikke trenger å være i kontakt med dyret etterpå, sier markedssjef Cecilie Lyse Hørthe i Jernia.
  
Dersom du har lyst til å variere kosten i de klassiske musefellene av tre og metall, kan osten byttes ut med pølse eller peanøttsmør. Leverpostei faller også i smak.
Men ikke sjokolade.
  
– Vi har forsøkt oss på en modell med sjokoladearoma, men mus er visst ikke like glade i sjokolade som oss mennesker.

Sjokoladefeller er nok ikke kommet for å bli, sier daglig leder Ole Nilsen hos musefelleleverandøren Kirk.
  
En nykomling som gjør det veldig bra hos publikum, er såkalte åtestasjoner. I en åtestasjon ligger giften innesperret i en boks, men har hull som er tilpasset enten mus eller rotter. Giften ligger dermed skjermet for barn og husdyr.


Lydjager
Oktober står alene for en fjerdedel av det årlige salget av gift og feller beregnet på mus og rotter, opplyser Kirk-sjefen. Larvik-firmaet står for rundt 80 prosent av leveransene til norske butikker, deriblant Jernia.
  
Et alternativ til feller er såkalte lydjagere. De går på strøm eller batteri og sender ut høyfrekvente lyder, som ikke er hørbare for mennesker eller husdyr, men som er helt uutholdelige for mus og rotter.

Etter noen forsøk gir gnagerne opp å gå inn i samme rom som lydjageren.
  
– Men vær oppmerksom på at du bare flytter problemet over til naboen. Sånn sett gjør fellene en bedre jobb, sier Nilsen.


Sju millimeter nok
Forekomsten av mus og rotter går i naturlige sykluser, avhengig av hvor mange naturlige fiender smågnagerne har. 2007 var et toppår, i motsetning til 2008. I år er antallet på vei opp igjen.
  
Mens en rotte må ha et hull eller en sprekk på litt over en centimeter for å komme seg inn i huset ditt, klarer mus seg med bare sju millimeter.
  
Mellomrom mellom kledning og grunnmur er en klassisk innfartsåre for rotter. Sprekker i grunnmuren en annen. De er vanedyr og bruker gjerne den samme inngangen hver gang.
  
– En avgnagd ledning, en haug med ekskrementer i et hjørne eller hull i matposene på spiskammeret, er alle tegn på at det er kommet mus eller rotte i huset, sier Cecilie Lyse Hørthe i Jernia.


Må slå fort

Når muse- og rottedrap først skal begås av amatører, er det viktig at jobben gjøres ordentlig. En test TV 2 hjelper deg gjorde, avslørte at slett ikke alle feller var like gode.
  
– Det er viktig at fellene slår hardt og fort, så gnageren dør momentant.

Billige modeller har en tendens til å slå igjen for sent, slik at musa kommer seg unna med åtet eller blir sittende fast med snuten, sier Ole Nilsen i Kirk.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no