Meny
17.11.2009

Mye feil med norske piper

Bare halvparten av norske piper og ildsteder går en feilfri fyringssesong i møte. Mange bør utbedres straks.
Av 9295 undersøkte piper og ildsteder får 4212 tilstandsgrad 2 (TG 2) og 468 tilstandsgrad 3 (TG 3).

Det viser tall som Anticimex har hentet ut av sine tilstandsvurderinger av norske boliger.

TG 3 betyr at det er påvist feil som bør utbedres straks, mens angir TG 2 at noe er så slitt eller gammelt at utbedringer bør skje innen ’’rimelig tid’’.

– Veldig mange har nok en oppfatning av at en murpipe varer evig. Slik er det selvfølgelig ikke, sier Roy Malmo Nilsen i Anticimex.


Pakkes inn
Sprekker i pipeløp, forskriftsstridig innkledning, for kort avstand til brennbart materiale, manglende forskriftsmessige feieluker og generelt vedlikeholdsbehov, er gjengangere i Anticimex’ rapporter.

– Det hjelper ikke i riktig retning at offentlige kontroller er uregelmessige, og at det for går lang tid mellom hver gang.

Pipa blir kledd inn med skap, panel og annet uegnet materiale, gjerne uten at boligeieren vet at det er ureglementert. Innkledningen er også med på å skjule sprekker, sier Nilsen.

Anicimex’ folk har ikke vurdert tilstanden til selve ildstedet, men avstand til brennbare materialer. I noen tilfeller har man også sett at gruepeiser ikke har tilfredsstillende understøttelser.

– En god tommelfingerregel er at det skal være minst 30 centimeter mellom ildsted og brennbart materiale, sier Nilsen.


Best i vest
I midtre deler av landet er tilstanden dårligere enn ellers i landet. I Midt-Norge får bare hver tredje pipe og ildsted gradene TG 0 og TG 1, som betyr godkjent. Nest dårligst står det til i nord, mens vestlendingene har de beste pipene og peisene i landet.

Anticmex påpeker at pipetilstanden føyer seg inn i et kjent mønster.

– Vi opplever at boligeiere er mest opptatt av kosmetiske elementer når de skal pusse opp eller vedlikeholde.

Belegningsstein i oppkjørsel, fine ytterdører, himlinger med downlights og pene servanter får betydelig mer oppmerksomhet enn kvaliteten på tettesjikt på bad, drenering rundt mur, og fukt i innredede kjellere, sier Nilsen.

Han mener det trengs en kulturendring.

– Å forebygge med gode inspeksjoner og gode råd fra fagmenn, er billig i forhold til å la humla suse for så å måtte utbedre når skaden er blitt stor. 

Å forebygge trenger ikke å koste en eneste krone heller, kun at du er oppmerksom på de rette tingene, sier Roy Malmo Nilsen i Anticimex.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no