Meny
17.11.2009

Gjør vedkapp til miljøbrensel

Jo Helge Gilje forteller at hans i år 80 år gamle SGP Varmeteknikk AS har spesialisert seg på miljøvennlige varmeløsninger.
De fleste ville nok vært forsiktig med en slik uttalelse om de ikke kan dokumentere dem.

Gilje trekker frem et vedfyringsprodukt, som en del nok vil mene er mer miljøskadelig enn miljøvennlig – en vedkjele som SGP har solgt svært mange av. Har mannen helt mistet oversikten?

Gilje smiler og forteller og vil vise en annen og mer miljøvennlig historie. Han begynner med å peke på salgstallene som burde fortelle noe.

– Kundene er ikke dumme. De skal også leve på denne jorden og ville neppe ha investert i en kjele om de ikke trodde det miljømessig kunne forsvares. Vi snakker om et produkt der man både resirkulerer og produserer energi på én og samme tid.

Vi snakker om et produkt som er CO2-nøytralt pga ny tilvekst av skog etter den veden som har blitt brent opp. Om veden råtner i skogen eller brennes opp, frigis like mye CO2 – som igjen bindes opp når et nytt tre vokser opp.

– Vi snakker også om en teknologisk løsning der man ved hjelp av vakuum, akkumulatortank og effektive vekslere mellom røyk og vann har en løsning som kan konkurrere med det meste, også miljømessig når det gjelder produksjon av varme, forklarer Gilje.


Bærekraftig energibruk
Med dagens enorme miljøfokus, der man knapt blir tatt alvorlig som bedrift om man ikke kan miljøsertifisere nær sagt alt innenfor produksjonen, ser Gilje klart at moderne miljøsikrede vedkjeler vil kunne få en ny vår. De gir bærekraftig energibruk gjennom resirkulering.

Vedkjelene vil bare være svært lønnsomme der brukeren har mer eller mindre gratis tilgang til kapp, slik som gamle paller og annet brukt tremateriale som man ellers måtte betalt for å bli kvitt.

De er med andre ord veldig interessante for industribedrifter, mens tilgang på egen skog selvfølgelig er bøndenes store fordel.

Har man tilgang til dette, vil også investeringen komme tilbake i løpet av ca. fem år. Levetid på kjelene varierer avhengig av bruk, men er typisk mellom 10 og 20 år, men Gilje understreker at det ikke betyr at all investering da må gjøres en gang til. Akkumulatoren vil kunne leve mye lenger.

– Vi har solgt 900 kjeler siden starten av vårt heleide bioselskap, SGP Biovarme AS i 1997. Selskapet er nå integrert inn i SGP Varmeteknikk AS, som nå i all hovedsak selger produkter rettet inn mot fornybar, vannbåren oppvarming.


Spart 2,25 millioner liter olje
– Ettersom vedkjele er en solid investering, er 900 kjeler på 12 år et svært høyt tall, og oss bekjent er det ingen leverandører her til lands som en gang er i nærheten slike salgstall, forteller Gilje.

Selv om han selvfølgelig har stor og usvikelig tillit til en god selgerstab, kan de ikke alene sørge for slike salgstall om de selger et produkt som ikke har noe ekstra ved seg.

Gilje forteller i at man for å få ut tilsvarende energimengder som disse kjelene hvert år måtte man brukt 2,25 millioner liter olje. Svært mye burde være sagt allerede der. Og det har tydeligvis også miljøbevisste kunder forstått.

– SGP ble i 2008 sertifisert som Miljøfyrtårn-bedrift. Vi jobber med miljøvennlige løsninger på energisiden, og da er det viktig for oss at vi også er miljøbevisste i alt vi foretar oss internt i bedriften.

SGP er således også en foregangsbedrift i vår bransje, og vi ønsker å gå foran med et godt eksempel, fortsetter Gilje, som understreker at SGP er "paraplyen" som består av selskapene SGP Varmeteknikk AS der tidligere SGP Biovarme inngår, og Sempa Energi AS. Sistnevnte er enkelt sagt SGPs arm på Vestlandet.

Les mer om SGP på: www.sgp.no

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no