Meny
06.07.2009

Hører stemmer på nettet

10 000 nordmenn har det siste året lastet ned datastemmen Arne på pc-en sin. Du kan lytte til avisen og høre e-posten din.
– Datastemmen leser all skrevet tekst, enten den er hentet fra Internett, et dokument i Word, eller noe du skriver selv, sier Torbjørn Nordgård, daglig leder i LingIT, som utvikler støtteprogrammer for mennesker med lese- og skrivevansker.
  
På de aller fleste nye pc-er finnes det datastemmer som kan lese engelsk tekst, men Arne er det eneste norske stemmen som er gratis, og som kan brukes av alle. Stemmen lastes ned fra nettstedet www.lingit.no. I dag eksisterer stemmen bare for Windows.
  
– Nettet blir stadig viktigere som informasjonskanal, vi bruker datamaskinen til nesten alt vi skriver og sender fra oss. Det er viktig at slik tekst er tilgjengelig for alle, sier Nordgård, som er tidligere professor i språkteknologi ved NTNU. Og Arne er ikke vanskelig å bruke.
  
– Du merker av teksten, kopierer den over til lesefelt og får den opplest med et tastetrykk.
Du kan selv regulere hvor fort Arne skal lese, eller hvor mange ganger du vil ha teksten lest opp for deg, sier Dyre Meen i LingIT. 
Det er han som har videreutviklet stemmen som opprinnelig ble laget av Telenor.

Hjelpemiddel
For folk som sitter timevis foran pc-en hver dag, kan det være nyttig å bytte ut lesing på dataskjerm med tekst på øret. Men først og fremst er datastemmer som Arne viktige hjelpemidler for svaksynte eller for mennesker som har lese- og skrivevansker.
  
– Mange bruker så mye energi på selve lesingen at de har problemer med å få med seg hva den handler om.
Når de får teksten opplest, kan de konsentrere seg helt om innholdet, sier Nordgård.  Og du trenger ikke sitte ved datamaskinen for å lytte.
  
– Programmet Lingspeak, som Arne er en del av, kan konvertere teksten til en lydfil. Den kan du ta med deg hvor du vil og lytte til når det passer deg.
Du kan for eksempel laste avisartikkelen eller e-posten din ned på en MP3-spiller og lytte mens du går tur eller reiser med bussen, sier Dyre Meen.

Levende stemme
Datastemmen Arne er basert på en teknikk som gjør at uttalen til hvert ord blir satt sammen av små lydenheter.
  
– Det fører til at stemmen kan få et litt hakkete og metallisk preg. Det kan kanskje være litt slitsomt å høre på den i lang tid, men den er lett å forstå, og det er tross alt det viktigste.
  
I løpet av sommeren og høsten skal Arne oppdateres slik at stemmen får et bedre tonefall.
Men hvorfor navnet Arne?
  
– Datastemmen er basert på en høyst levende stemme.
Den tilhører Arne Kjell Foldvik som var førsteamanuensis i fonetikk på Dagvoll Institutt for språk- og kommunikasjonsstudier da innlesingen av tekst til den første talesyntesen ble gjort på 90-tallet, sier Torbjørn Nordgård i LingIT.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no