Strengere krav til mathygiene
Norge venter på at Island skal bli ferdig med godkjenningen.
Men islendingene har hatt annet å tenke på de siste månedene.
– Vi er ganske sikre på at reglene kommer i hvert fall før sommeren, sier bedriftsrådgiver Jasmijn Wieringa Evjen i NHO Reiseliv.
– Tryggere mat
Det nye hygieneregelverket krever at dagligvarehandelen, bakerier, restauranter, hoteller, kantiner og alle andre som selger og serverer mat, skal ha kvalitetssystemer basert på det internasjonalt anerkjente HACCP-systemet.
– Norsk mat er i utgangspunktet trygg, men nå blir den enda tryggere. Blant annet er de nye reglene opptatt av allergikere, sier næringsmiddelteknolog Geir-Otto Kjelstrup i Anticimex.
Det nye regelverket betyr endret og mer omfattende dokumentasjon i matproduksjonen, ifølge Kjelstrup.
Det samme gjelder for analyse, styring, og kontroll av potensielle farer.
De nye reglene er så tunge å tolke på egenhånd at Mattilsynet har bedt hver bransje lage egne retningslinjer, en fortolkning av reglene.
Anticimex har fått i oppdrag av NHO å undervise forpleinings- og serveringsbransjen i praktisk bruk retningslinjene.
– Vi er allerede i gang med kursene og merker nok en viss lettelse hos dem som får veiledning. Regelverk laget av EU-byråkrater kan være en tung sak i dobbelt forstand, sier Kjelstrup.
Mulig overgangsordning
Selv om det ennå er en viss usikkerhet knyttet til når de nye reglene trer i kraft, setter NHO Service og NHO Reiseliv i gang med kursing i de nye retningslinjene over hele landet.
– Selv om det kan komme overgangsordninger, er det ingen vei utenom. Alle må inn i folden før eller senere.
Men vi har fått hele bransjestandarden inn på en brukervennlig CD-rom, sier Jasmijn Wieringa Evjen i NHO.
Men for noen blir overgangen enklere enn andre.
– Hotellkjeder, restaurantkjeder og andre store enheter har mye av innholdet i hygienepakken på plass allerede.
Andre og mindre aktører har ofte færre ressurser til rådighet og syns hygieneregelverk er komplisert, sier hun.