Meny
10.02.2009

Whiskyavfall blir destillert til grønn energi

En av Skottlands ledende whiskyprodusenter, som er kjent for sine produkter over hele verden, bruker whiskyavfall, brukt korn og vann til å produsere fornybar energi.

Selskapet Global drinks group Diageo har bestilt et bioenergianlegg på sitt destilleri, Cameron Bridge Destillery.

Selskapet påstår at produksjonen vil redusere det årlige CO2-utslipet med 56 000 tonn. Det vil være det samme som om man tok ut 44 000 personbiler fra trafikken.

Dette antas å være den største investeringen i fornybar teknologi av et ikke-offentlig selskap i Storbritannia, og investeringen er en del av Diageos vellykkede ekspansjon i det voksende whiskymarkedet, spesielt i land som India og Kina.

Etter to års forskning har Diageo – som produserer verdensmerker som Johnnie Walker og J&B whisky – inngått partnerskap med energiselskapet Dalkia om å bygge det innovative bioenergianlegget.


I front på grønn teknologi
Anlegget skal bygges i Fife-området i nærheten av Diageos brennevinsdestillerier i Cameron Bridge til en pris av 65 millioner pund.
Forutsatt at bygget godkjennes, vil anlegget besørge 98 % av den termiske dampen og 80 % av elektrisiteten som kreves i produksjonen på området.

En talsmann fra Diageo sier at dette er et eksempel på at selskapet ønsker å gjøre noe for miljøet og samtidig benytte energieffektive metoder.
Han hevder at anlegget vil gi store miljømessige fordeler og plassere Skottland i front når det gjelder utvikling av grønn teknologi.

For første gang vil et bioenergianlegg integrere bærekraftige teknologier – inkludert nedbrytning av avfall fra whiskyproduksjonen og omdanning av biomasse – i kommersiell skala.


Kornavfall blir brensel
Anlegget vil generere fornybar energi fra "spent wash", blandingen av hvete, maltbygg, gjær og vann, som blir igjen etter destillasjonsprosessen.

"Spent wash" blir separert til væske og tørr masse. Væsken blir så igjen omdannet til biogass gjennom en nedbrytningsprosess, og den tørre massen blir drivstoffkilde.

Draff (kornavfall) som blir igjen etter at malten har blitt most, blir vanligvis brukt til i produksjonen av dyrefôr.
Nå vil dette avfallet i stedet bli brukt til å fyre opp kjelene i områdets destillerier. Derved vil 66 % av energien som kreves til dette, komme fra denne fornybare kilden, noe som reduserer behovet for olje drastisk.

Dessuten vil denne bruken hindre at 90 000 tonn avfallet eller fôr blir transportert fra anlegget og til andre deler av landet, noe som ville være miljøbelastende. Det nye anlegget vil resirkulere omtrent en tredel av vannet som brukes.

Adm. dir. i Diageo Skottland, Bryan Donaghey sier at ved å bevege seg bort fra avhengigheten av olje, vil anlegget ha en lang fremtid foran seg, samtidig som det er et grønt valg.

– Vi vil være et utstillingsvindu der det benyttes en rekke grønne teknologier i et prosjekt av en uovertruffen skala i vår bransje, legger han til.

– Det er uten tvil den rette veien å gå med tanke på miljømessige fordeler, og som sikrer langsiktig bærekraft i vår drift, og det gjør oss også mindre avhengig av fossilt brensel, avslutter Donaghey.

Dalkia vil bygge anlegget i løpet av de neste to årene før selskapet blir underlagt Diageo gjennom et "finance lease"-arrangement.


Store investeringer
Cameron Bridge sysselsetter i dag rundt 100 personer, og bioenergianlegget er antatt å skape ytterligere 20 arbeidsplasser.

Prosjektet kommer i tillegg til et investeringsprogram på 100 millioner pund som Diageo i Skottland har vedtatt.
Dette inkluderer et nytt destilleri i Roseisle i Morayshire, som også vil benytte det siste innenfor bærekraftig teknologi.
Det er det første som bygges i Skottland på over 30 år, og det vil produsere opp til ti millioner liter sprit hvert år. Det gjør det til det største av Diageos 27 destillerier.

Skottland er et av Diageos største produksjonsområder og er ansvarlig for årlig produksjon på nærmere 50 millioner kasser av ledende merker av skotsk whisky og hvitt brennevin og mer enn 6 millioner kasser av "ready-to-drink-merker".

Omtrent 90 % av Diageos whiskymerker blir produsert i Skottlang og solgt til utlandet. Diageo i Skottland sysselsetter omtrent 4500 personer.
I tillegg til tekniske støttefunksjoner kreves det omfattende operasjoner for å lagre opp til syv millioner fat med sprit under modning.

Dalkia har operert i Storbritannia i 40 år og sysselsetter omtrent 3000 medarbeidere, som betjener mer en 18 500 kunder innenfor kommersiell og industriell virksomhet, handel, helsevesen og offentlig sektor.
Selskapet leverer multiløsninger som inkluderer levering og drifting av vann, elektrisitet og gass.

 

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no