Meny
10.02.2009

Unikt miljøprosjekt i Norge

Ved Nypansletta utenfor Trondheim er arbeidet godt i gang med å utvikle en tidligere militærleir til boligområde.
Da arbeidet startet, ble det gravd opp 3500 tonn olje- og tjæreforurensede masser fra bakken.

Men i stedet for å frakte bort den forurensede jorden, ble jordmassene rengjort på stedet ved hjelp av en, i Norge, ny biologisk behandlingsmetode.

– De forurensede massene blir behandlet med en væske bestående av en blanding av utvalgte mikroorganismer, mineralske partikler og næringsstoffer.

Blandingen er spesialtilpasset de forurensede jordmassene ved Nypansletta, sier miljørådgiver Liv Marit Honne i divisjon geo og miljø i Rambøll Norge.

Rambøll Norge gjennomfører arbeidet i samarbeid med Rambøll Polska i Krakow og den østerrikske bedriften Inocre Umwelttechnik, som har mange års erfaring med å spesialtilpasse væsker til biologisk behandling av jord.


Jord til lekeplass
– Prosjektet med behandling av de forurensede massene startet i juni 2008, og prosessen er fulgt opp med regelmessige jordprøver for kjemiske analyser, forteller Honne.

Etter 12 uker med behandling viser analyseresultatene at massene kan klassifiseres som jord som er så ren at den kan benyttes på barns lekearealer.
Dette er i henhold til Trondheim kommunes grenseverdier for innhold av miljøgifter i jord.


– Unikt prosjekt
Det er entreprenørselskapet Søbstad som har oppgaven med å utvikle den tidligere militærleiren ved Nypansletta til boligfelt.

Øyvind Sivertsen i Søbstad er anleggsleder for boligprosjektet. For ham har dette vært et unikt prosjekt å jobbe med.

– Det har blitt gjort en veldig grundig jobb på miljøsiden, noe som har tatt en del tid, men det har vært fascinerende å se hvordan de forurensede massene etter hvert kunne friskmeldes.
Dette har vært et pilotprosjekt, og jeg er sikker på at vi kommer til å få se flere slike prosjekter i Norge i fremtiden, sier Sivertsen.


Slipper transport
Vanligvis må forurenset jord lastes opp og transporteres for deponering til et spesialmottak for forurensede masser.

For prosjektet ved Nypansletta kan dette ha betydd transport til spesialmottakene i Bergen eller Langøya ved Holmestrand.

– Ved å behandle massene og gjenbruke dem på stedet unngår vi transport av store mengder forurenset jord til spesialmottak.
Det er heller ikke behov for å transportere inn nye masser for å erstatte de utkjørte massene. Dette gir en stor miljøgevinst, sier Liv Marit Honne i Rambøll.


– Kan benyttes i flere prosjekter
Trondheim kommune har hatt nær dialog med Rambøll under prosessen med rensingen og vil gjøre en evaluering når sluttrapporten foreligger.

– Dersom resultatene av biologisk rensing er gode, kan dette være en metode som kan benyttes i flere prosjekter som har tilsvarende forurensning, sier avdelingsingeniør Lise Støver ved miljøenheten i Trondheim kommune.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no