Meny
09.05.2008

Matreiser i skuddet

God mat og drikke er det viktigste for nordmenn på storbyferie. Nå vil mange vite mer om maten og lære å lage den selv.
Åtte av ti kvinner oppgir at de først og fremst reiser på storbyferie for å nyte god mat og drikke. Seks av ti menn mener mat og drikke er viktigst, viser en undersøkelse InFact har gjort for reisebyrået Berg-Hansen.
  
– Mange ønsker skreddersydde turer der de for eksempel kan lære mer om lokal mat, mens andre selv melder seg på matlagingskurs som en del av ferien. Flere ønsker å få noe nyttig ut av ferieturen. Vi vil aktiviseres og lære noe nytt, sier informasjonssjef Anette Maltun Koefoed i Berg-Hansen Reisebyrå.
  
Også på gruppeturer og firmaturer er matlagingskurs blitt en viktig ingrediens. Ifølge Koefoed er matkursene spesielt populære blant menn.

Smaksbalanse
I Thailand er matkurs blitt en kjempesuksess i byer som Bangkok og Chiang Mai.
   Kursene begynner ofte med et besøk på lokalt marked for å kjøpe råvarer, og fortsetter med demonstrasjon og matlaging. Det hele avsluttes med et festmåltid med tradisjonelle thairetter.
  
– Thailand har et av verdens beste kjøkken. Landet har fantastiske råvarer, og maten er god nesten uansett hvor den kjøpes og spises, sier direktør Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.
  
Kylling er den viktigste ingrediensen i svært mange thairetter.
   – Mye thaimat er frisk og skarp i smaken, med en fin balanse av surt, søtt og salt. Chili og lime er viktige smakssettere. Kylling har mild egensmak og passer derfor ypperlig i slike retter, sier Kringlebotn.

Sunt og magert
Ved Thai Cooking School i Bangkok kommer turister fra hele verden for å lære mer om maten de er blitt så glad i.
  
– Vi har tilgang på flotte råvarer av frukt og grønnsaker hele året. De viktigste krydderne i maten vår er fiskesaus, østerssaus og chili, sier kursleder Narain Kiattiyotcharoen ved Thai Cooking School.
  
Thailandsk mat er sunn, med mye frukt, grønnsaker, sjømat og kylling. Kjøtt spises i små porsjoner, og fete meieriprodukter er nærmest fraværende.
  
– Fedme er derfor svært lite utbredt i Thailand, sier Åse Kringlebotn.

Lov å jukse
Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt opplever en stadig økende interesse for thailandsk mat.
  
– Det har helt klar sammenheng med at så mange reiser dit på ferie og får smaken for den gode, friske og sunne maten, sier Kringlebotn.
  
Mange av oppskriftene på ekte thaimat krever en del råvarer de fleste nordmenn ikke har i huset.
  
– Det er lov å ta snarveier, og maten smaker uansett godt. Og så er det en ekstra bonus når man kommer til Thailand at vi for eksempel bruker fersk kokosmelk når vi lager grønn curry, og ikke hermetisk, sier Narain Kiattiyotcharoen.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no