Meny
01.05.2008

Svenske Arbetsmiljöverket advarer mot radioøreklokker uten hørselsvern

Øreklokker med innebygd FM/AM-radio er blitt vanligere de senere årene. Samtidig selges det svært like radiovarianter helt uten beskyttelse for hørselen.
Ettersom produktene er svært like av utseende, risikerer kundene å bli villedet, mener Bengt Johansson, saksbehandler for støy- og vibrasjonsspørsmål i Arbetsmiljöverket i Sverige.

Mange av dagens hørselsvernklokker er utstyrt med avansert elektronisk teknikk for ulike kommunikasjonsbehov og aktiv støybekjempelse.

På markedet er det mange hørselsvern med innebygd radio og med innganger for mobiltelefon og mp3-spiller. De godkjente hørselsvernklokkene med radio begrenser lydnivået slik at det ikke er skadelig.
  
– Våre hørselsvern med radio beskytter mot støy, samtidig som du kan lytte til musikk fra en innebygd FM/AM-radio. Samtlige modeller begrenser radiovolumet til 82 dB(A), hvilket angis i bruksanvisningen, forteller Claes Haglund, utviklingssjef for hørselsvern i Sperian Protection Nordic AB.
  
Det er ikke tillatt å markedsføre en radio som hørselsvern, men Arbetsmiljöverket har oppdaget flere tvilsomme tilfeller der produktene er svært like av utseende.
  
– I visse tilfeller er det vanskelig å skille mellom en radio og et hørselsvern. Som kjøper bør man derfor være ekstra oppmerksom på produktets merking samt hva som står i bruksanvisningen, mener Bengt Johansson.

Arbetsmiljöverket har oppdaget flere mangler
Høsten 2007 gjennomførte Arbetsmiljöverket markedskontroller av personlig verneutstyr på landsdekkende byggevarehus, stormarkeder og lavprisbutikker. Totalt fant man 60 produkter som viste mangler, hvorav halvparten var hørselsvern.
  
– Det handlet fremfor alt om mangler i forbindelse med bruksanvisning eller merking. Det ser trolig likt ut i de øvrige nordiske landene. Ved salg av hørselsvern skal det alltid følge med en bruksanvisning på det lokale språket.

Fabrikanten eller dennes representant skal også på oppfordring fra myndighetene kunne legge fram en forsikring om samsvar med de europeiske kravene til personlig verneutstyr.

Hørselsvernet skal være EU-merket
– Hørselsvernet skal være EU-merket. Det innebærer at fabrikanten bekrefter at det oppfyller de europeiske kravene. Det betyr normalt også at demping og slitestyrke er testet i henhold til europeisk standard EN 352.

Vernets bruksanvisning skal blant annet inneholde opplysninger om hvilke standarder som er benyttet, modellbetegnelse, fabrikant, importør eller distributør, hvordan man setter på seg, justerer og bruker vernet samt vernets dempingsverdier.

Den vanligste arbeidsskaden i Europa
I henhold til Det europeiske arbeidsmiljøbyrået er hørselsnedsettelse på grunn av støy den vanligste arbeidssykdommen i Europa.

I Sverige anmeldes rundt 1200–1300 arbeidsskader som følge av støy hvert år. For høy lydeksponering kan ut over hørselsnedsettelse også føre til tinnitus, høyt blodtrykk og tretthet.
  
– Som ledende aktør innenfor personlig verneutstyr synes vi det er foruroligende at det finnes produkter på markedet som ikke oppfyller gjeldende krav og bestemmelser.       
  
Hørselsskader kan ikke helbredes, de kan bare forebygges ved bruk av hørselsvern. Men det er like viktig at man ikke overbeskytter slik at man stenger ute livsviktige lyder og isolerer brukeren, forklarer Claes Hagslund.

Fakta
Som en følge av EU-direktivet (2003/10/EC) har Sperian Protection lagd en lett oversiktlig håndbok over de nye bestemmelsene.

I heftet beskrives reglene i EU-direktivet på en lettfattelig og informativ måte. Her er det også et avsnitt med vanlige spørsmål og svar om de nye reglene samt en ordliste over uttrykk med tilknytning til direktivet.

Håndboken finnes på svensk og engelsk og kan lastes ned fra www.sperianprotection.com.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no