Meny
01.05.2008

Spennende forsøk med energigjenvinning

I februar startet forsøkene i en ny type reaktor for biobrensel i Trondheim, i Tyskland teses et additiv som skal hindre korrosjon, og i Italia står en ny type renseanlegg for NOx ferdig.
Det SINTEF-ledede kjempeprosjektet handler først og fremst om energigjenvinning fra biobrensel og avfall i forbrenningsanlegg. Ny teknologi skal gjøre anleggene mer effektive og miljøvennlige på en kostnadseffektiv måte.
  
– Her i Trondheim har vi designet og bygd en ny type forsøksreaktor av forskjellig slag. Nå driver vi med funksjonstester. De første forsøkene skal kjøres i februar, sier koordinator for hele EU-prosjektet, Lars Sørum ved SINTEF Energiforskning,

Tester for Vattenfall
I første runde skal det brukes avfallsbrensel tilsendt fra den svenske prosjektpartneren Vattenfall Nordic Heat.
  
– Vi gleder oss til å sette i gang forsøkene. Det blir kjempespennende, og det skal bli artig å jobbe sammen med folkene fra Vattenfall, sier Sørum.
  
En fordel med den nye reaktortypen er at effekten av ulike parametere som luft- og oksygentilførsel og temperatur kan studeres hver for seg.

Mindre korrosjon
Vattenfall Tyskland har et stort testanlegg for reaktorer av multibrenseltype. Der jobbes det med å tilsette en ny type tilsetningsstoff som sprøytes på innsiden av brennkammeret.

Additivet binder klor og fører til at det blir mindre korrosjon og belegg i reaktoren. Korttidstester er utført. Nå forberedes langtidstester som skal pågå i et års tid.
  
– Vi ser blant annet på hvordan additivet kan sprayes inn, og hvor store mengder som skal brukes. I tillegg utvikler vi nytt måleutstyr, forteller Sørum.

Spennende i Italia  
I Italia skjer det også spennende ting i prosjektet. Selskapet har bygd en ny type renseanlegg for nitrogenoksyder (NOx). Korttidstestene er ferdige, og langtidstestene er påbegynt.
  
– Det tar i bruk en ny type katalysator som sparer energi og har høy virkningsgrad, sier Sørum. I langtidstestene skal italienerne blant annet finne ut om renseanlegget tåler å håndtere mye støv over lang tid.

Kilde. Nytt fra Renergi nr.1/2008

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no