Meny
01.04.2008

Returkartonger beskytter regnskog i Amazonas

I løpet av 2007 har Regnskogsfondets partnerorganisasjoner ATIX og ISA i Brasil jobbet intenst for bevaring av regnskogen i Xingu-området.
Midlene som er samlet inn under returkartongkampanjen med Grønt Punkt, har vært med på å støtte dette.

ISA er en av de største og mest slagkraftige miljø- og rettighetsorganisasjonene i Brasil. ISA ble grunnlagt i 1994 med formål å utforme helhetlige løsningsforslag for miljø- og samfunnsproblemer i landet.

Institusjonen samarbeider direkte med urfolkets egne organisasjoner på ulike områder av Amazonas-regnskogen. ATIX er paraplyorganisasjonen for indianske organisasjoner i urfolksterritoriet Xingu (ca. 4500 personer i 14 etniske grupper fordelt på 27 000 kvadratkilometer).
  
Regnskogfondet samarbeider tett med både ATIX og ISA og gir institusjonell støtte for å styrke organisasjonens arbeid. ATIX og ISA har en ledende politisk og praktisk rolle i beskyttelsen og forvaltningen av Xingu-territoriet og en sentral rolle i kampanjen for Xingu-elvens kilder som ligger utenfor urfolksterritoriet.
  
Kampanjen ”Y Ikatu Xingu” (”Redd Xingus rene vann”) har som mål å gjenopprette og beskytte kildene til Xingu-elven og vegetasjonen ved elveleiet. Elven er en del av indianernes livsgrunnlag og helt sentral for det biologiske mangfoldet i regnskogen.

Kampanjen retter søkelyset mot den alarmerende utviklingen i regionen som er sterkt preget av avskoging og industrijordbruk.

Samtidig er kampanjen med på å styrke bevaringsarbeidet ved blant annet å bedre miljøforståelsen hos mellom- og storgodseiere i regionen.
  
Kampanjen er en av mange aktiviteter som er gjennomført av ISA og ATIX på Xingu-området i 2007. Aktivitetene fordeles mellom to hovedmålsettinger.

Det første er styrking av urfolksorganisasjonenes handligskraft i å kunne forsvare og forvalte sitt område. Det andre går ut på bevisstgjøring og bevaring av regnskogområdet utenfor Xingu-reservatet.

Her han man strukket seg ut til andre samfunnsgruppe som er med på å påvirke skogsbruken.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no