Meny
01.04.2008

Advarer mot baderomsvifter

Mekaniske vifter på badet får fukten raskt ut etter en dusj, men har den ulempen at de stenger den naturlige ventilasjonen resten av døgnet.
Viftene er vanligst i eldre hus der badet er pusset opp. Siden det dusjes mye mer i dag enn for et par tiår siden, monterer huseieren gjerne en ny vifte i den gamle luftekanalen over tak. Slik oppnår huseieren at duggen på speilet forsvinner fort.
  
– Problemet med disse viftene er at de har et spjeld som stenger ventilen helt når viften slås av.

Dermed blir den naturlige luftgjennomstrømmingen i boligen stengt mesteparten av døgnet, sier Stein Norstein i Anticimex. Firmaet inspiserer svært mange norske boliger hvert år.

Mer sopp og mugg
I de fleste boliger fungerer badet som avtrekk for luft som tilføres gjennom ventiler i soverom, stue og kjeller. Luftstrømmen drives av trykkforskjellene og sørger for at gammel luft byttes ut med ny.

På grunn av trykkforskjellen siver luften alltid inn av en kjellerventil og ut av et avtrekk over tak fra en høyereliggende etasje.
  
Anticimex foretar svært mange inspeksjoner av norske boliger hvert år, på jakt etter sopp, råte, mugg og skadedyr. Norstein og kollegaene bruker mye tid på å forklare huseiere hvor viktig det er at boligens ventilasjon fungerer.
  
– På inspeksjonene våre ser vi ofte at huseieren har revet ut den naturlige ventilasjonen på badet og satt inn ventil med vifte.

De tror det er en god løsning, men risikerer å ende opp med mugg og sopp fordi fukt fra klestørk og annet ikke slipper ut fra resten av boligen, sier Norstein.
  
For eksempel kan et stort klestørk avgi opp til tre liter vann. Dersom den fuktige luften ikke har et avtrekk å forsvinne ut gjennom, slår den seg ned på kalde flater i boligen. Kalde soverom er spesielt utsatt.  
  
– Derfor bør du for eksempel ikke tørke klær i oppholdsrom, men heller bruke tørkeskap eller tørketrommel der fukten fraktes ut. Et bad med godt avtrekk er et greit alternativ, sier Norstein.

Fjerne kilden
I tillegg til fukt inneholder den brukte inneluften gasser og partikler fra bygningsmaterialer, inventar og maskiner, os fra matlaging og CO2 som beboerne puster ut.
  
– Dårlig inneklima forverrer allergiske sykdommer og kan være en kilde til utvikling av astma, allergi eller annen overfølsomhet. Flere undersøkelser har vist at det for eksempel er en sammenheng mellom luftveisplager og fuktproblemer i bygg, sier fagsjef Britt Ann Høiskar i Norges Astma- og Allergiforbund.
  
Forbundet har i dag cirka 18 000 medlemmer, og inneklima er et viktig arbeidsområde.
  
– Riktig ventilasjon i bygg er viktig. Men det viktigste tiltaket for å bedre kvaliteten på inneluften er ofte å fjerne eller redusere forurensingskildene.

Vi anser derfor at riktig materialvalg ved nybygg og renovasjon av gamle bygg som vel så viktig som gode ventilasjonsløsninger, sier Høiskar.

Kan ikke nok
Stein Norstein i Anticimex har for lengst konkludert med at folk flest vet lite om hvordan ventilasjon fungerer.
  
– Til dels svært lite. Men så er da også mye man skal holde styr på, sier han og eksemplifiserer:
  
– Dersom et bad har et avtrekk gjennom taket, men i tillegg har en ventil i veggen eller vinduet, vil avtrekket bare fjerne den friske uteluften som siver inn gjennom ventilen like ved. Resten av inneluften i boligen blir ikke fraktet ut.
  
Som en hovedregel bør ventilasjonen i en bolig være så god at halvparten av luften byttes ut hver time.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no